Het verschrikkelijke nieuws dat zoveel dierbare collega’s zijn gestorven tijdens de MH17-vliegramp hangt als een donkere en droevige schaduw over de aids-conferentie hier in Melbourne. Iedereen kwam zondag samen om tijdens de openingsceremonie van AIDS 2014 de onmenselijke en zinloze manier waarop onze collega’s zijn gestorven te herdenken.
Zij zullen niet worden vergeten. Wij moeten doorgaan om te zorgen dat hiv/aids niet op net zo’n zinloze manier mensenlevens blijft eisen. Dat is voor mij de belangrijkste boodschap van de afgelopen drie dagen in Melbourne.
Coordinator Kennisplatform SRGR
Kwetsbare groepen
Want, met zoveel instrumenten voorhanden hoeven mensen niet meer op een zinloze manier door HIV/Aids om het leven te komen. De overgrote meerderheid van mensen die aan deze killerziekte sterven komen uit gemarginaliseerde, kwetsbare groepen. Homoseksuelen, trangenders, sekswerkers, drugsgebruikers, gevangenen, en vrouwen en meisjes in arme gebieden in Afrika.
Er zijn enorm veel data beschikbaar die dit kwantitatief kunnen aantonen; mondiaal gezien komt HIV bijvoorbeeld dertien keer meer voor onder homoseksuele dan onder heteromannen. In de VS leven 19 tot 38% van alle homoseksuelen met HIV. In Europa komt hiv steeds meer voor onder homoseksuelen, terwijl de ziekte in zijn geheel in Europa juist afneemt. In 83 landen in Noord- en Zuid Amerika, Azië, Afrika en het Midden-Oosten is homoseksualiteit illegaal.
Buitenproportioneel
Ook sekswerkers hebben buitenproportioneel veel te maken met Aids. In Nigeria bijvoorbeeld is geschat dat 24,5% van hen aan de ziekte lijdt (vergeleken met 3,7% onder de totale bevolking). Van de onderzochte transgenders in de VS is 64% wel eens het slachtoffer geweest van seksueel geweld. Cijfers voor andere risicogroepen en ‘moeilijke regio’s’ zijn al even alarmerend.
Over het algemeen is de boodschap tot dusverre dat de aids-epidemie alleen gestopt kan worden als er een hernieuwde focus komt op risicogroepen, en dat organisaties, gemeenschappen en overheden beter moeten samenwerken om te zorgen dat behandeling en preventieve middelen altijd beschikbaar zijn.
Achtergelaten
Het gevoel hier in Melbourne overheerst dat we de zwaksten in de samenleving hebben laten zitten. De aids-epidemie raakt vooral hen die gediscrimineerd, gestigmatiseerd en gemarginaliseerd worden. We kunnen alleen maar hopen dat mensen over de hele wereld samen komen om dit te eindigen, net zoals mensen nu samenkomen rondom het verlies van onze collega’s die zijn getroffen door de vliegtuigramp.
Door dat te doen, en de krachten van burgers, academici, beleidsmakers, gezondheidsdiensten en de private sector te bundelen, kunnen we niet alleen de aids-epidemie, maar ook de fundamentele ongelijkheid en onrechtvaardigheid in onze samenleving een halt toe roepen.
—-
Colin Dixon is Senior Adviseur / Coordinator Kennisplatform SRGR en schrijft vanuit Melbourne over AIDS 2014, waar specialisten en activisten van over de hele wereld samen komen om de problematiek rond aidsbestrijding aan te pakken.