Achtergrond

Zuid-Afrika denkt alweer aan de toekomst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Zuid-Afrika heeft het continent verenigd”, prees Kofi Annan het land tegenover de BBC . FIFA-baas Sepp Blatter liet tijdens het toernooi geen mogelijkheid onbenut om Zuid-Afrika te prijzen voor de goede organisatie. “Het WK heeft het land enorm veel zelfvertrouwen gegeven”, jubelt de Zuid-Afrikaanse psycholoog Helgo Schomer in Die Burger.

United South Africa 250
Foto: Cheerleaders (cc) 

Toekomst
President Jacob Zuma denkt met de opgedane ervaring de problemen in zijn land te kunnen verhelpen. “Met deze ervaring op zak zijn we in staat binnenlandse problemen aan te pakken. We gaan nu banen creëren, het onderwijs verbeteren en de gezondheidszorg aanpakken”, zei hij tijdens de afsluitende persconferentie na het WK. De kritiek op de enorme bedragen voor de bouw van stadions terwijl er mensen in armoede leven schoof hij terzijde. “De investeringen betalen zich terug.”

Frans Cronje van onderzoeksbureau South African Institute for Race Relations gelooft daar ook in.”Het was een langetermijnproject”, zegt de wetenschapper in de Mail & Guardian. “De hele wereld heeft gezien dat Afrika geen jungle is, maar een modern continent. Dat zou behalve toeristen ook ondernemingen aan kunnen trekken.”

Vreemdelingenhaat
Toch zijn er ook klachten. Zo hebben de townships vrijwel niets aan het toernooi gehad. Eenheid was er wel. Internationale verslaggevers als Nic Borain van de Independent verbaasden zich oprecht over hoe zwarten, blanken en kleurlingen met elkaar optrokken. Dat was iets te vroeg gejuicht. Een dag na de finale maakte de politie bekend dat buitenlanders in Zuid-Afrika wederom slachtoffer waren geworden van geweld en plunderingen. Meer dan honderd buitenlanders, waarvan de meeste Zimbabwanen sloegen op de vlucht.

LEAD Technologies Inc. V1.01
Foto: Jacob Zuma (cc)

Afrikaanse journalisten vragen zich af of Zuma de politieke eensgezindheid weet vast te houden. Bij een vrolijk sportevenement staan de neuzen bijna vanzelfsprekend dezelfde kant op schrijft de Mail & Guardian. De grote vraag is of dat na het toernooi nog steeds zo is.

Inmiddels is het gewone leven weer begonnen. De roes waarin het land zich bevond slaat om in lichte depressies. Normaal gesproken duurt dat ongeveer zeven dagen, vertelt psycholoog Charl Davids aan M&G. Mensen sukkelen met de vraag “Wat nu?”, schrijft Die Burger. M&G columnist Nick Kunze heeft daar geen last van. “Het voetbal was geweldig, maar eigenlijk voelde die verkeersdrukte op weg naar mijn werk als een opluchting. Het leven gaat verder, de school, de beursen. Het oogstseizoen gaat weer beginnen.”

 

 

Zuid-Afrika wil nu ook Olympische Spelen binnenhalen
Zuid-Afrika hoopt de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. Danny Jordaan, voorzitter van het organisatiecomité zegt dat het ‘heel goed mogelijk’ is dat het land zich kandidaat stelt. De afgelopen twee maanden heeft de wereld volgens hem kunnen zien waar het land toe in staat is. Volgens internationale media kan de kandidatuur op grote steun rekenen. Johannesburg, met zijn Soccer City Stadium zou het meest voor de hand liggen.

 

Foto boven: Zuid-Afrika zal nog even moeten bijkomen van het feest (cc)

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons