De MC's van Brasse Vannie Kaap rappen in het Afrikaans over hun leven in de townships en de bijbehorende problemen en kansen. Ook vertellen ze over hun ervaringen met jongeren in de gevangenis van Kaapstad. Brasse Vannie Kaap is door acht jongeren uit de townships van Kaapstad opgericht in 1997. Het ontstond als een tegenbeweging. De jongeren verzetten zich tegen toenmalige rappers als 2Pac die met hun uitstraling en teksten de vooroordelen over slopenwijken versterkten. "Wij dachten 'zo zijn wij niet' en besloten daarom zelf te gaan rappen over zaken die ons bezighielden", aldus Mister Fat is rapper en voorman van Brasse Vannie Kaap:
Brasse Vannie Kaap |
Creatieve uitlaatklep
Sindsdien hebben de leden naam gemaakt onder jongeren in Kaapstad. Ze zetten hun sterrenstatus in om jongeren in de gevangenis een toekomst te geven. Als geen ander kennen zij de problemen in de sloppenwijken en het bendeleven. Hiphop zien zij als een creatieve uitlaatklep en een manier om dromen te verwezenlijken.
Noortje Bergmans en Stef van Schijndel leerden de hiphoppers kennen toen zij in 2003 in Kaapstad stage liepen bij een radiozender. "We hebben contact gehouden en het bleek tot onze eigen verrassing mogelijk Brasse Vannie Kaap naar Nederland te halen om met Nederlandse gedetineerden te werken."
Verkeerd beeld
De Engelse hiphop- en poëzie artiest BangBang werkt voor dit project samen met BVK. Hij heeft een gewelddadig leven achter de rug en is dankzij rehabilitatie een nieuw leven gestart. Bangbang begrijpt niet waarom sommige jongeren met zoveel ontzag opkijken tegen 'gangsta-rappers'. "Deze grote jongens vinden misdaad 'cool'. Maar deze jongens hebben geld en dure advocaten. Daarom lopen ze eigenlijk zelf weinig risico. Ze pronken met hun getto-achtergrond en geven jongeren een verkeerd beeld van de misdaad. Ik hoop dat aan de 160 Nederlandse jeudige gedetineerden duidelijk te maken."
Mister Fat |
Trots
Tijdens hun werk in de townships en in Zuid-Afrikaanse gevangenissen ontwikkelden de mannen van Brasse Vannie Kaap een manier waarmee met eenvoudige middelen jongeren aangezet worden tot het maken van een gedicht. Dit gedicht krijgt daarna een ritme waarmee de basis voor de rap is gelegd. Hoe denkt Mister Fat jeugdige gedetineerden uit Nederland aan te zetten tot poëzie? "Je moet terug naar je gevoel. Het gaat er niet om wat je gelooft maar wat je weet. Door daarop te focussen willen wij jongeren hun trots terug geven." De raps zijn een expressiemiddel om gevoelens weer te geven, zaken die in Zuid-Afrika niet gezegd kunnen worden, mogen wel in een rap worden geuit. Daarmee raak je je agressie kwijt. Het werkt als een vorm van therapie."
Mister Fat leerde verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen daden en heeft er met zijn groepsgenoten zijn levenswerk van gemaakt dit aan jongeren over te brengen. Hij verwacht niet dat de Nederlandse gedetineerden anders zijn dan die uit Zuid-Afrika:" Het gaat er om het verleden achter je te laten en te zoeken naar het positieve in jezelf. Dan pas kan je verder. Als je muziek ervaart, dan ervaar je het leven."
Bangbang en Brasse Vannie Kaap waren het afgelopen weekend te zien op de afsluiting van het Kwakoe-festival. Bangbang staat het komend weekend met Kubus op Lowlands.