Achtergrond

Zuid-Afrikaanse patiënten kunnen niet in ziekenhuizen terecht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toen Lehloholo’s zoontje al geboren was kon de baby samen met zijn moeder naar Netcare. Deze privékliniek heeft de afgelopen twee weken negentig baby’s opgevangen, meldt CNN.

Jacob Zuma 250
Zuma (cc) Downing Street

Zuid-Afrika wordt al twee weken in de greep gehouden door de staking van 1,3 miljoen ambtenaren, waaronder naast ziekenhuispersoneel ook leraren, politieagenten en gevangenismedewerkers. Zij eisen een loonsverhoging van 8,6 procent.

Tekort
De regering zegt zich geen verhoging te kunnen veroorloven die ruim het dubbele van de inflatie bedraagt. Door de financiële crisis kampen zij al met een financieringstekort van 6,7 procent van het bruto nationaal product (bnp).

Privékliniek
Vooral de werkweigering van verplegers en ander ziekenhuispersoneel laat zich aanvoelen. Mensen staan voor een gesloten deur en ambulancepersoneel mag niet uitrukken.

Privéklinieken als Netcare kunnen het werk nauwelijks aan. Het regent nieuwe patiënten die dringend hulp nodig hebben, zoals mensen met schotwonden en tuberculose. De regering heeft inmiddels artsen uit het leger ingezet zodat de allerzieksten behandeld kunnen worden.

Kritiek op Zuma
President Jacob Zuma heeft zijn ministers inmiddels opgedragen weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de stakers. Temeer omdat de grootste vakbond, Cosatu, heeft gedreigd mee te gaan doen aan de staking. Zuma zegt “het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop”. De ANC-leider werd in Zuid Afrikaanse kranten hevig bekritiseerd omdat hij de afgelopen weken ondanks de problemen op staatbezoek in China was. Maandagavond werden de gesprekken tussen de vakbonden en regering hervat. De overheid stelde een nieuwe verhoging van 7,5 procent van het bnp voor. Het is nu aan de vakbonden of ze akkoord gaan. Als het aan Cosatu ligt is minder dan 8 procent onbespreekbaar.

Lees meer over de staking in Zuid-Afrika op de weblog van Maarten Boersema en Ruard Stolper

Foto boven: Operatiekamer van ziekenhuis in Kaapstad (cc) 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons