Achtergrond

Eritreeërs protesteren in Brussel tegen de invloed van de Eritrese overheid

Eritreeërs kwamen vandaag in Brussel bij elkaar om te protesteren tegen de Eritrese overheid. In de afgelopen twee maanden gingen al honderden Eritreeërs de straat op in verschillende steden en vluchtelingenkampen over de hele wereld. Ze deden dit om het zeldzame protest dat op 31 oktober plaatsvond in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, te ondersteunen en te protesteren tegen de invloed van het Eritrese regime in de diaspora. Ook in Nederland is er op dit moment weer volop discussie over de Eritrese overheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Protest in Asmara

Het protest op 31 oktober in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, was een reactie op de beperkingen die de Eritrese overheid oplegde aan scholen. Nadat het bestuur van een Islamitische school hiertegen protesteerde, werden een aantal mensen opgepakt, waaronder de 90 jaar oude Hajj Musa Mohammed Nur. Hierop kwamen zo’n 100 studenten en medestanders in opstand. Na het protest werden mensen gearresteerd en volgens de berichten mishandeld. De Eritrese oppositie in Eritrea vraagt in een telefoongesprek met een Nederlandse journalist van het NRC of de internationale gemeenschap een onderzoek naar het geweld kan instellen. Als steunbetuiging vonden er protesten plaats in de Eritrese diaspora in verschillende steden over de hele wereld.

Ook in Brussel is er nu vlak voor de Kerst een protest georganiseerd pal naast de Europese Commissie. Eén van de eisen van de demonstranten: sluit de Eritrese ambassade. Want ook de mensen die zijn gevlucht voor het Eritrese regime zijn nog niet veilig, vanwege de ‘lange arm’ van het regime die volgens onderzoek zorgt voor een angstcultuur. Deze discussie speelt al een lange tijd in Nederland en kreeg deze week weer vervolg.

Debat in Nederland: sluit de ambassade

In de Tweede Kamer vond afgelopen woensdag een debat plaats over de 2% belasting die de Eritrese diaspora moet betalen aan de Eritrese overheid – ook in Nederland. In september werd er een nieuw onderzoek gepresenteerd over de inning van deze belasting in Europa, waaruit wederom naar voren kwam dat de heffing gepaard gaat met intimidatie en bedreigingen. Bij deze praktijken zouden de Eritrese ambassades nauw betrokken zijn. Dit werd deze week onderschreven door passages uit een opname van Argos die vlak voor het debat werden gepubliceerd. In de opnames wordt een asielzoeker door het hoofd van de Eritrese ambassade verteld dat hij een zogenaamde ‘spijtbetuiging’ moet ondertekenen waarin hij schuld bekent en de 2% belasting moet betalen – met terugwerkende kracht voor de afgelopen 4-5 jaar – voordat hij een bepaald document kan krijgen. Dit moeten alle Eritreeërs doen voordat ze gebruik kunnen maken van consulaire diensten, impliceert het hoofd van de ambassade. Het volledige programma zal op zaterdag 23 december worden uitgezonden.

“Als dit de waarheid is, dan is dat een grof schandaal”, zei Malik Azmani van de VVD als reactie op de opame van Argos in het debat afgelopen woensdag. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vindt dat “het beeld dat daaruit voortkomt, verontrustend is”. Hij wil echter de uitzending van komende zaterdag afwachten.

Veel Eritreeërs voelen zich ook in Nederland niet veilig voor het regime waarvoor ze zijn gevlucht

De Nederlandse overheid blijft volhouden dat er voor het sluiten van de ambassade ‘harde bewijzen’ nodig zijn, waarvoor ook aangifte moet worden gedaan. Er zijn echter aanhoudende berichten dat deze aangiften wel worden gedaan, maar vervolgens niet worden opgevolgd. Dit kwam ook bij het debat van woensdag naar voren. Minister Zijlstra reageerde hierop door te zeggen dat het aan het Openbaar Ministerie is om deze meldingen strafrechtelijk op te volgen, maar het effect op het vertrouwen van de Eritrese gemeenschap is hierdoor in gevaar. Het is al bekend dat velen van hen zich ook in Nederland niet veilig voelen voor het regime waarvoor ze zijn gevlucht.

Moties

In het debat van afgelopen woensdag kwamen D66 en VVD met een motie om de Eritrese ambassade te sluiten.  Deze ambassade is in Brussel gevestigd, maar bedient ook Nederland. Omdat de maatregelen die de vorige minister van Buitenlandse Zaken heeft genomen niet hebben geholpen, is het geduld van de kamer nu op, zo blijkt uit het debat. Sjoerd Sjoerdsma van D66: “Eritreeërs ontvluchten Eritrea vanwege de pure repressie door het regime. Vervolgens worden ze in Nederland geconfronteerd met het feit dat de Eritrese ambassade in Nederland diasporabelasting afdwingt, vaak onder dwang en soms zelfs door afpersing. De Kamer heeft zich hier al meermalen over uitgesproken, maar er verandert helaas niets aan deze situatie.”

De motie voor het sluiten van de ambassade wordt door een Kamermeerderheid gesteund, omdat ook de Christenunie en het CDA zich erbij aansluiten. Andere moties die werden ingediend vragen om (onderzoek naar) een algeheel verbod van de diasporabelasting.

Ondanks het feit dat praktijken als intimidatie nog steeds volop spelen in Nederland, loopt ons Kabinet in Europa voorop wat betreft maatregelen tegen het Eritrese regime. Andere landen lijken hier nog niet zo happig op en halen liever de banden met het regime aan om zo te proberen de vluchtelingenstroom uit het land te verkleinen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons