De rente blijft maar dalen. Maandag verlaagde ASN Bank zijn rente op normale spaarrekeningen naar 1,1 procent. Bij Triodos staat die zelfs op 0,4 procent. Dat is minder dan de inflatie en je zuurverdiende spaargeld wordt dus minder waard, ondanks de rente die je ontvangt. Naar de beurs dan maar? Niet echt een veilig gevoel, want de beurskoersen stuiteren nog altijd omhoog en omlaag. Waar moet de groene spaarder heen met zijn geld?
Hij stopt het in zijn huis. Isolatie, zonnepanelen en andere groene investeringen hebben een veel hoger rendement dan spaarrekeningen – en het milieu profiteert er ook nog eens van. Met Marlon Mintjes van Milieu Centraal neemt OneWorld de groenste en meest lucratieve investeringen in je huis door.
Standaard Rekenmethode Rendementen
Loont het financieel om je dak te isoleren? Wat leveren zonnepanelen op in tien jaar tijd, en hoe verhoudt zich dat tot een spaarrekening? Het bepalen van het financiële voordeel van energiebesparende maatregelen is niet altijd even makkelijk uit te rekenen. Om huizenbezitters hierbij te helpen, heeft Milieu Centraal de Standaard Rekenmethode Rendementen ontwikkeld. De uitkomsten zijn direct te vergelijken met de rente op een spaarrekening.
De berekening gaat in drie stappen:
- Milieu Centraal zet de basiscijfers op een rij: aanschafkosten, onderhoudskosten, looptijd, afschrijvingstermijn, gemiddelde energiebesparingen over de looptijd, huidige energieprijs en verwachte energieprijsstijging over de levensduur en de spaarrente.
- Milieu Centraal berekent de opbrengst van de investering over de looptijd. Hierbij worden afschrijvingen, onderhoudskosten en de totale kostenbesparing (inclusief spaarrente van jaar op jaar) meegerekend.
- Met de voor spaarrekeningen gebruikelijke ‘rente op rente’ (het zogenaamde samengesteld interest) berekent Milieu Centraal vervolgens het rendementspercentage. Dit is direct vergelijkbaar met een spaarrente.
Bron: Milieu Centraal
1. Spouwmuurisolatie
De absolute kaskraker: het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening, ongeveer tien keer meer dan je nu van de bank krijgt. De buitenmuur van de meeste huizen bestaat eigenlijk uit twee dunnere muren. Tussen die muren is een spouw, en deze kun je opvullen zodat minder warmte het huis verlaat en je minder gas hoeft te stoken.
“Met spouwmuurisolatie creeër je als het ware een warm dekentje om je huis”, zegt Marlon Mintjes. “Dit geeft ook meer comfort, zoals minder tocht en minder geluidsoverlast van buitenshuis.” Belangrijk is wel om een professional in te schakelen, die ook meteen kijkt of je muur geschikt is voor spouwmuurisolatie. Of spouwmuurisolatie voor jouw woning nuttig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Hier vind je informatie op maat.
2. Dakisolatie
Het is niet het leukste klusje om boven je hoofd met prikkend glaswol aan de slag te gaan, maar het loont wel: de besparing is verglijkbaar met een rente op een spaarrekening van 9 procent. Mintjes: “De handige doe-het-zelver kan het zelf. En ach, glaswol kan lastig zijn, maar er zijn ook andere isolatiematerialen. Laat je wel goed voorlichten, want als je bijvoorbeeld de verkeerde folie gebruikt, kan condens ontstaan waardoor je dak gaat rotten.” Hier staan tips en trics.
Subsidies
Voor veel energiebesparende maatregelen zijn subsidies beschikbaar. Deze verschillen per regio of gemeente. Hier staat een overzicht.
3. Vloerisolatie
Warme voeten en een rendement vergelijkbaar met een spaarrente van 8 procent: vloerisolatie is een aantrekkelijke optie voor huizen met een kruipruimte. “Gelukkig hebben bijna alle huizen een kruipruimte”, zegt Mintjes, “en de handige doe-het-zelver heeft het in een paar dagen gepiept. Zie je er tegenop, schakel dan een expert in. Er zijn vele installateurs die diverse producten leveren.”
4. Dubbel glas
Niet goedkoop, wel een relatief grote besparing van 7 procent. Mintjes: “En je huis wordt er een stuk stiller van. Tip: ga direct voor het duurdere maar betere HR++ of zelfs HR+++, dat verdient zich altijd terug.”
Het is wel belangrijk om goed te ventileren. “Hoe meer je isoleert, hoe meer je moet ventileren. Zet af en toe een raam open of laat een ventilatiesysteem installeren. Ook al verlies je warmte, een gezonde lucht in huis is belangrijker.”
Dubbel glas moet je nooit zelf inzetten, schakel altijd een vakman in. Ook het maken van voorzetramen vereist kennis en ervaring. Hier vind je meer informatie.
Lenen kan ook
Heb je geen spaargeld over, maar wil je wel energie besparen? Voor grotere isolatieklussen is het ook mogelijk om geld te lenen tegen een aantrekkelijk tarief, de zogeheten Energiebespaarlening.
5. Zonnepanelen
Veel mensen beginnen bij zonnepanelen, maar ze leveren financieel gezien het minst op: 6 procent. “Wij adviseren meestal om eerst te isoleren, en dan pas zonnepanelen aan te schaffen”, zegt Mintjes. “Sommige mensen zien zonnepanelen als een soort statussymbool, maar je huis isoleren levert echt meer geld op.”
Maar zonnepanelen zijn ook leuk. Op de omvormer, je computer of smartphone zie je direct wat je panelen opbrengen. “Veel mensen gaan ook veel zuiniger om met energie, omdat ze bewuster worden van wat ze verbruiken en zelf opwekken. Die besparing hebben we nog niet eens meegenomen in het berekenen van het rendement.”
Maar voor je de buren de ogen uitsteekt met glimmende zwarte goud op je dak, moet je dus eerst even stap 1 tot en met 4 doorlopen.
[[{“fid”:”36630″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”},”link_text”:null}]]