Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Dit keer werden ze echter geconfronteerd met een overmacht aan natuurbeschermers uit meerdere Europese landen en werden de houthakkers gedwongen om het ‘geoogste’ hout terug in het bos te leggen en het zware materieel terug te trekken uit het woud. De activisten bewaken nu het illegaal gekapte hout wat het bos niet mag verlaten.
Hoewel het Europees Hof van Justitie met een voorlopige voorziening op 27 juli Polen verboden heeft om de kap voort te zetten, begint het er langzaam op te lijken dat minister Szyszko van Milieu dat verbod aan zijn laars lapt. De voorzieningsuitspraak liet ruimte voor kap om veiligheidsredenen. De directeur van Greenpeace Polen Robert Cyglicki vertelde aan het Poolse Gazeta Wyborcza dat sinds de uitspraak van het Hof al op 30 locaties is gekapt waarvan op 16 locaties evident in strijd is met de uitspraak van het Europees Hof. De afgelopen tijd werd vooral langs wegen en paden gekapt. Maar het wordt steeds duidelijker dat er toch weer hout geoogst wordt voor commerciële doeleinden, of in ieder geval om de status van het woud als oerbos verder aan te tasten, en het woud om te zetten in een regulier productiebos.
Radicaliseren
De bospolitie, die de opdracht heeft de acties van de natuurbeschermers tegen te houden, lijkt te zijn geradicaliseerd. Het is normaal geworden om de natuurbeschermers te bestelen van hun persoonlijke eigendommen tijdens acties en het leven van activisten in gevaar te brengen. Sommige leden van de bospolitie dragen zelfs teksten als ´Dood aan de vijanden van het vaderland´ op hun uniform. Bij hun zogenaamde wetshandhavende acties weigeren de leden van de bospolitie zich te legitimeren. Vrouwelijke natuurbeschermers worden geconfronteerd met regelrechte aanrandingen. De Poolse politie houdt ondertussen in samenwerking met de bospolitie de media op afstand zodat onduidelijk blijft wat zich precies in het bos afspeelt.
Houthonger
De acties duren nu al drie maanden en ondanks dat UNESCO, de Europese Commissie en nu ook het Europese Hof van Justitie duidelijk hebben gemaakt dat de kap illegaal is, blijft het Poolse Staatsbosbeheer kappen in het oerbos. Zelfs het feit dat elders in Polen tijdens een zware storm meer dan 9 miljoen kubieke meter aan bomen omwaaide, heeft de ‘honger naar hout’ van de Poolse regering niet weten te stillen. Het heeft er alle schijn van dat het enige doel van de Poolse regering is om elke natuurwaarde in de Poolse wouden te vernietigen, want hoewel Bialowieza natuurlijk het meest extreme geval is, wordt er ook in de andere Poolse natuurbossen gekapt alsof het leven van de minister er vanaf hangt. In de prachtige bergbossen tegen de hellingen van de Karpaten in het zuiden wordt inmiddels ook gekapt. En of het nog niet genoeg is, is de minister nu ook druk om het jachtverbod op de eland en de zojuist in Polen gesignaleerde gouden jakhals op te heffen.
Schadeloosstelling
Door het Poolse onderzoeksjournalistieke platform OKO.press zijn we er nu ook achter wat de Poolse minister als verdediging heeft opgestuurd naar het Europese Hof. In zijn brief aan het Hof presteert de minister om een moratorium op de kap te weigeren. Hij eist zelfs een schadeloosstelling van de Europese commissie van 760 miljoen euro voor de schade veroorzaakt door het niet kappen in het oerbos. Een nogal absurde eis als we bedenken dat tot op heden nog geen enkele lidstaat heeft geweigerd een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit te voeren. Geen enkele specialist heeft kunnen bedenken op basis waarvan de minister met een dergelijke financiële eis is gekomen. Een verzoek om de procesdatum uit te stellen werd afgewezen en op 11 september dient het proces dus in Luxemburg.
Harde actie
Maar de natuurbeschermers laten zich niet onbetuigd. Ze spannen zich op diverse manieren in om de Europese wetgeving gehandhaafd te krijgen. Niet alleen komen ze met nieuwe blokkades en organiseren ze protesten in het bos, er zijn ook minder direct zichtbare acties. Zo werd een
lijst gepubliceerd van alle bedrijven die hout hebben gekocht uit het oerbos van Bialowieza. Natuurbeschermers hebben vervolgens al deze bedrijven een brief gestuurd. In die brief leggen ze uit dat het doorverkopen van producten geproduceerd van dit hout, illegaal is. Bedrijven kunnen ook hun recht het FSC logo te voeren verliezen als ze deelnemen aan deze illegale praktijken.
Verder hebben ze een lijst gepubliceerd van vakantiehuisjes en andere accommodaties waarvan de eigenaren tegen de kap zijn. FERN en Birdlife International zijn daarnaast een nieuwe petitie gestart om ook vanuit andere Europese landen uitdrukking te geven aan de verontwaardiging over de kap in het oerbos. Het gevecht om het laatste oerbos van Europa gaat dus voort, op 11 september volgt de eerste uitspraak door het Europees Hof van Justitie.
______________________________________________________
Oproep!
Om je te kunnen blijven informeren over de gebeurtenissen in Polen, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________