“De Jarawa hadden tot 1998 geen contact met de buitenwereld”, weet Stephen Corry, de directeur van Survival International, een belangenorganisatie voor inheemse volkeren. “Tegenwoordig loopt er een weg dwars door hun bosgebied en wordt hun voortbestaan ernstig bedreigd door vreemde ziektes. Jarawa noemen zichzelf de ‘Ang’ ofwel mens, maar worden bekeken alsof ze dieren in een wildreservaat zijn.”
Jarawa klimt op toeristenbus Foto: cc |
Officieel is het verboden om toerisme naar de Jarawa te promoten en hoewel het Indiase hooggerechtshof heeft verordonneerd dat de illegale weg die door het reservaat van de Jarawa loopt, dicht moet, dringen toeristen, stropers en kolonisten het gebied toch binnen.
Promotie gaat door
Survival International heeft er bij acht reisorganisaties die een bezoek aan, of het bekijken van de Jarawa promoten, op aangedrongen hun safari’s onmiddellijk te stoppen. Vier van de door Survival aangeschreven reisorganisaties zijn gestopt met het promoten op hun websites van bezichtigingen van de Jarawa. Vier bedrijven gaan echter gewoon door met het promoten van de reizen. Daarnaast zijn er nog veel meer bedrijven die vanuit hun winkels op de Andaman eilanden, dergelijke reizen promoten.
Dat het met de Jarawa slecht kan aflopen bewijst het Bo-volk. “Het allerlaatste stamlid van het Bo-volk, die in de buurt van de Jarawa leefde, is afgelopen januari gestorven. We moeten niet toestaan dat het Jarawa volk hetzelfde lot treft, want dan gaat er voor de wereld weer een bijzonder volk met een eigen cultuur en specifieke kennis verloren”, aldus Corry.
Nomadenvolk Er zijn ongeveer 320 Jarawa. Zij leven in de dichte wouden in het zuiden en midden van de Andaman eilanden, in India. Zij jagen op zwijnen en varanen en vissen met pijl en boog. Verder verzamelen zij zaden, bessen en honing. De Jarawa zijn een nomadenvolk dat leeft in groepen van 40 tot 50 mensen. De Andaman en Nicobar-archipel bestaat uit meer dan 500 eilanden. |
Foto bovenaan: Jarawakind met traditionele beschildering (cc) Christian Caron.