Zodra de temperatuur tot rond het vriespunt daalt zijn ze niet te missen op de weg; strooiwagens. Vorige winter werd er 56 miljoen kilo aan zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Genoeg reden om te onderzoeken wat de milieueffecten van strooizout zijn, en hoe we duurzaam om kunnen gaan met het strooien van zout.
Dit artikel is een korte samenvatting van de Weekly van Klooker: Duurzaam strooien.
Milieueffecten van strooizout
Al het zout dat op de Nederlandse wegen gestrooid wordt gaat natuurlijk ergens heen. Het zout spoelt met gesmolten sneeuw, of na een regenbui weg en komt in ons milieu terecht. Hier heeft het verschillende effecten op onze flora en fauna. Om die effecten zo minimaal mogelijk te maken hebben we wat tips op een rij gezet, waarmee je zelf in ieder geval je steentje bij kunt dragen!
Zelf duurzamer strooien
Je bent zelf verantwoordelijk voor het ijsvrij maken van je stoep. Het eenvoudigst is het om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste vlokken weg te bezemen. Als je toch strooizout wilt gebruiken, probeer dit dan op een manier te doen die zo min mogelijk zout gebruikt. Hierbij een stappenplan.
- Strooi preventief: Als er sneeuw voorspeld wordt, is het effectiever om te strooien voordat het daadwerkelijk sneeuwt.
- Sneeuwruimen: Als je toch verrast wordt door een sneeuwbui, haal dan het maximale uit je strooizout door eerst sneeuw te ruimen en vervolgens te strooien.
- Kies het juiste strooizout: Het formaat van strooikorrels bepaalt het effect. Grote korrels hebben langer effect, maar kleine korrels werken sneller. Pas daarom het type korrels aan de hoeveelheid sneeuwval aan of gebruik een mix van verschillende formaten.
- Verdeel het strooizout gelijkmatig: Een handvol strooizout per vierkante meter is ruim voldoende. Zorg dat je het zout gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak.
- Kies een alternatief voor strooizout: Naast het gebruik van regulier strooizout kan je ook kiezen voor een alternatief. Het ouderwetse gebruik van kiezels of zand is eigenlijk niet eens zo’n gek idee. Sneeuw en ijs smelten niet na het gebruik van kiezels en zand. De grip op de ondergrond verbetert, doordat de stoep stroever wordt. Ook kun je kijken naar dooikorrels: De meeste soorten dooikorrels werken effectiever dan strooizout, en hebben het voordeel dat er geen keukenzout in de natuur terecht komt. Er zijn twee soorten dooikorrels. Ten eerste een korrel gemaakt van Calciumchloride (CaCl2), het calciumzout van zoutzuur. Daarnaast zijn er ook dooikorrels met als hoofdbestanddeel Ureum. Dit is een meststof dus een bijkomend effect is dat het de groei van allerlei planten laat toenemen. Met korrels op basis van Calciumchloride moet voorzichtig worden omgegaan omdat er veel warmte vrijkomt bij aanraking met water. Op het moment is er weinig te vinden over negatieve milieueffecten van dooikorrels, en lijken ze de meest duurzame optie.
Wil je meer lezen over de impact van strooizout, wat de overheid doet om die impact zo laag mogelijk te houden, en welke innovatieve bedrijven er bezig zijn om alternatieven voor strooizout te ontwikkelen? Lees dan de hele Weekly van Klooker: Duurzaam strooien.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.