1. Kies voor zonnepanelen op je dak
Het wordt steeds aantrekkelijker en betaalbaarder om zonnepanelen op je dak te laten zetten. Moderne panelen kunnen je hele energiebehoefte dekken en verdienen zichzelf altijd terug. Bereken hoeveel stroom je maandelijks nodig hebt en je kan heel nauwkeurig uitrekenen hoeveel oppervlakte aan zonnepanelen je op je dak zou moeten zetten. Beter nog: er zijn vaak landelijke of gemeentelijke vergoedingen voor het plaatsen van de panelen.
2. Laat je gevel schoonmaken en impregneren
Natuurlijk probeer je zo min mogelijk energie te gebruiken en te verspillen. Zeker in oudere woningen lekt er soms veel warmte weg via de vloer, het dak en de gevel. Als je buitenmuren vuil en poreus zijn, is het een goed idee om die te behandelen. Een vakman kan de gevel reinigen en vervolgens impregneren. Het effect is dat je gevel minder vocht vasthoudt en doorlaat, waardoor je veel minder warmte kwijtraakt via de muur. Dat maakt je woning niet alleen duurzamer – je merkt het ook aan de temperatuur in huis en aan je energiefactuur! Bij gevelreiniging: prijs en informatie kan je snel meer informatie vinden.
3. Vervang oude machines en apparatuur
Witgoed, boilers, elektronica en zelfs lampen zijn in de afgelopen 10 jaar veel zuiniger geworden. Soms gebruiken ze minder dan de helft van de stroom die hun verroeste voorgangers opslurpten. Als jij verouderde machines en gereedschappen in huis hebt, doe je er dus goed aan om die te laten recyclen en nieuwe, duurzame modellen te kopen. Let dan op de energielabels: apparatuur met een A+++ label is iets duurder, maar doet wel het meeste om stroom, water en andere grondstoffen te besparen.
4. Bekleed je dak met isolatie
Ook je dak is een plek van je huis waarlangs veel hitte ontsnapt. Gelukkig is het isoleren van een dak niet duur en ook niet moeilijk. Je kan zelf minerale wol (glaswol, steenwol), wolvezels of PUR-schuim tegen de dakplaten aanbrengen. Piepschuim (EPS) is ook een optie. Bovenop het isolerende materiaal kan je een afdeklaag (zoals multiplex) monteren. Een nog betere vorm van isolatie, waarmee je ook de dakplaten zelf meeneemt in de isolerende schil, is van buitenaf. Een vakman kan dat voor je doen – als je toch toe bent aan nieuwe dakpannen is dat de ideale gelegenheid! Sommige isolatiematerialen zijn bovendien duurzaam gewonnen en goed recyclebaar.
5. Zet nieuwe kozijnen en ramen in je huis
Ook moderne ruiten en kozijnen worden speciaal gemaakt om warmte te besparen. Die herken je aan het energielabel: ‘triple glass’ en HR++ glas zijn de meest energiezuinige keuzes. Kozijnen die goed naadloos zijn aangebracht en van een warmteresistent materiaal zijn gemaakt, zorgen dat er langs de randen van je glas geen warmte weglekt.