Wat is een total bodyscan?
In de Nederlandse zorg worden MRI- of CT-scans alleen gebruikt voor onderzoek wanneer daar aanleiding voor is. Het is verboden om zonder specialistische verwijsbrief een scan te ondergaan. Daarom wijken commerciële organisaties die een total bodyscan aanbieden uit naar Duitsland.
Hoe werkt een bodyscan?
Welk type scan gemaakt wordt, is afhankelijk van het onderzoek en de individuele situatie. Een MRI kan bijvoorbeeld niet gemaakt worden wanneer je metalen in je lichaam hebt. Ook sommige pacemakers en insulinepompen raken ontregeld door het magnetische veld. Een CT scan maakt gebruik van röntgenstraling; dit is slecht voor je gezondheid. Daarom dient een CT scan alleen uitgevoerd worden wanneer hier een medische aanleiding voor is.
Eén van de grootste aanbieders op het gebied van preventief medisch onderzoek waar je een total bodyscan kan laten maken, is Privatescan.
Waarom een total bodyscan
Een bijkomend voordeel is dat een health check kan leiden tot een verbetering van je levensstijl. Wanneer je bijvoorbeeld ontdekt dat je cholesterolwaarden veel te hoog zijn, dan is dit een stimulans om gezonder te eten en meer te bewegen.
Een preventief onderzoek heeft verschillende voordelen, zoals:
- Je kunt direct terecht, er zijn geen wachtlijsten;
- Je hebt geen doorverwijzing van een huisarts nodig;
- Je kunt direct na afloop van de health check de uitslag ontvangen.
De keerzijde
Wanneer iets wordt gevonden in een onderzoek dan hoeft dat namelijk niet te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Het kan in dat geval een onterecht gevoel van onrust of angst geven. Ook kunnen vervolgonderzoeken kosten en risico’s met zich meebrengen. Oftewel; de behandeling zelf kan tot klachten leiden. Ook bij een positieve uitslag, geeft dit geen garantie dat je helemaal gezond bent.
Pas wanneer je je bewust bent van de voordelen én nadelen, kun je een goede overweging maken of een lichamelijk APK in de vorm van een total bodyscan iets voor jou is.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.