Partnerbericht

Apps voor duurzamer en gezonder leven

We gaan steeds meer bewuster om met het milieu en onze gezondheid. Daarmee worden we handig geholpen door tal van gezondheidsapps. Dat is attent van die ontwikkelaars? Niet helemaal, data is tegenwoordig goud waard. In dit artikel meer over je privacy en tips om je persoonlijke gegevens online zo goed mogelijk te beschermen.

Ruim tien jaar geleden hoorden we voor het eerst van de ‘app’, oftewel applicatie. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit onze digitale wereld. Wanneer je zoekt op duurzaamheid of milieu, dan vind je tientallen apps die hulp bieden bij het vergroenen van je leven. Met de zoekterm ‘gezondheid’ kun je eindeloos blijven scrollen in de beschikbare varianten. Van gratis tot betaalde apps. Alhoewel gratis? Dat is maar hoe je het bekijkt. De data die deze apps genereren, zijn van groot commercieel belang voor diverse partijen en daarom veel geld waard. Van je mensturatiecyclus, lichaamsfuncties, sportoefeningen, voedingspatroon tot energiegebruik en afvalscheiding.

Al deze gegevens worden bewaard in databases die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Uit deze combinaties komen met wiskundige algoritmes nieuwe verbanden en zo ontstaat een digitaal profiel van jou. Dit is commercieel natuurlijk erg interessant, maar er blijft nog weinig van je privacy over. In ruil voor het gebruik van een app die ons leven een stukje groener en gezonder maakt, moeten we een hoop persoonlijke informatie afstaan, zonder dat we weten wat daar precies mee gebeurt. Al jaren komen er berichten naar buiten over schending van privacy. Zoals bijvoorbeeld een bedrijf in vruchtbaarheidsproducten die een aantal cyclus apps heeft uitgebracht om op subtiele (en soms niet zo subtiele) manier nieuwe klanten binnen te te halen. En wist je dat zelfs het algoritme van posts op Social Media je gezondheid verraden?

Wie kunnen zien wat ik online doe?
Bij het gebruik van apps geef je persoonlijke informatie weg, waarvan je hoopt dat er integer mee wordt omgegaan. Maar ook bij het surfen op internet kunnen je gegevens worden binnen gehaald zonder dat jij daarvoor toestemming geeft. Wanneer iets eenmaal online staan, heb je er bijna geen controle meer over. Dit kan zelfs jaren later nog nare gevolgen hebben. Er zijn veel partijen die kunnen zien wat jij online doet. Dit is niet alleen voor hackers weggelegd, denk bijvoorbeeld aan advertentienetwerken, beheerders van Wifi-netwerken, je provider en zelfs je werkgever.

Amnesty waarschuwt in een nieuw rapport over de vergaande controle door Facebook (Instagram) en Google (YouTube en WhatsApp) over miljarden personen. Dit zou een fundamentele bedreiging vormen voor de mensenrechten. Maar ook TikTop, het snelst groeiende sociaal media platform, ligt onder vuur. De eigenaar sinds 2017, kreeg een boete van 5,7 miljoen dollar voor het onrechtmatig verzamelen van gegevens.

Wat kun je er tegen doen?
Niet zo veel wanneer jij een app toegang geeft tot jouw persoonlijke informatie. Maar je kunt wel checken aan wié je je informatie toevertrouwd. Let daarbij ook op wélke gegevens je doorgeeft. Want waarom zou een milieu-app toegang moeten hebben tot je microfoon of camera? En waarvoor heeft een voedingsmiddelen-app je locatie nodig?

Tips om je online privacy beter te beschermen:

  • Hackers en medewerkers kunnen meeluisteren met Google assistent en Siri. Wil je dit niet, zet deze functies dan uit op je smartphone.
  • Kies voor een ‘sterk’ wachtwoord en bewaar deze veilig.
  • Werk je (veiligheids)updates regelmatig bij.
  • Klik niet te snel op akkoord om de cookiemelding te verbergen.
  • Accepteer niet zomaar de voorwaarden bij het invullen van een formulier of bestelling.
  • Kijk goed naar welke bijlagen of linkjes je opent in je e-mail.
  • Wantrouw nep-medewerkers van Windows, Apple of Microsoft die je ‘spontaan’ bellen.
  • Download software alleen via de originele bron.
  • Versleutel de opslag van gegevens, dit kan meestal via het installatiemenu.
  • Check de instellingen van automatische synchronisaties.
  • Installeer een ad-blocker.
  • Bekijk de instellingen van je browser en maak gebruik van privé of incognito vensters.
  • Maak gebruik van een VPN-verbinding.

Hoe surf je met VPN anoniem over het internet?
Er zijn verschillende manieren waarop je anoniem kunt surfen. De gemakkelijkste is door gebruik van een VPN, deze staat bovendien bekend vanwege de veiligheid. VPN (Virtual Private Network) is een techniek die het mogelijk maakt al je verkeer via een soort tussenstation te leiden. Deze versleutelt al het dataverkeer, zoals verstuurde en ontvangen bestanden, waardoor hackers hier niets meer mee kunnen. Websites die jij bezoekt kunnen niet achterhalen wie je bent. Jouw IP-adres wordt namelijk verborgen voor de sites die je bezoekt. Dit is door de installatie van een app ook mogelijk voor je smartphone.

Technisch gezien is VPN een hele veilige en makkelijke manier om anoniem het internet te gebruiken. Blijf er echter van bewust dat niks met 100% zekerheid anoniem te noemen is. Zolang er nog onzorgvuldig met onze privacy gevoelige informatie wordt omgegaan en er geen specifieke regelgeving bestaat, zal dit een toenemend probleem blijven in onze digitale maatschappij. Met de tips uit dit artikel kom je online in ieder geval al een heel eind. Voor een duurzamere, gezondere wereld én voor jouw privacy.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.