Doel: nieuwe kuur als standaard door Wereldgezondheidsorganisatie
Bij het klinische onderzoek werd er bij 242 mensen met resistente tuberculose in Oezbekistan, Zuid-Afrika en Wit-Rusland getest. De nieuwe kuur werd vergeleken met de huidige standaardkuur. Een onafhankelijke adviesraad beoordeelde begin deze maand de kuur als beter dan de huidige standaardkuur, daarom kan het klinisch onderzoek vroegtijdig worden afgerond. Deze adviesraad denkt dat de resultaten niet zullen veranderen door de kuur bij nog meer mensen met resistente tuberculose te laten testen.
Tuberculose na COVID-19 meest dodelijke infectieziekte wereldwijd
In aanloop naar Wereld Tuberculose Dag, onderzocht Artsen zonder Grenzen de kennis van tuberculose onder Nederlanders om aandacht te vragen voor deze ziekte. Want hoewel tuberculose, na COVID-19 de meest dodelijke infectieziekte is, is men er in Nederland minder mee bekend omdat het hier weinig voorkomt. Op algemeen niveau weten Nederlanders wel het een en ander over tuberculose. Zo weet 90% dat tuberculose nog bestaat en 76% dat het voorkomt in Nederland. Echter weet slechts de helft van hen dat tuberculose een infectieziekte is die wordt veroorzaakt door een bacterie.
Ernstige bijwerkingen
Van de Nederlanders weet 90% niet dat de huidige behandelmethoden tegen resistente tuberculose gepaard kunnen gaan met ernstige bijwerkingen als blind- en doofheid. Bij 69% procent van de Nederlanders is het niet bekend dat tuberculose na COVID-19 de meest dodelijke infectieziekte is en in 2019 1,4 miljoen levens eiste. Ook weet 60% niet wat resistente tuberculose is. Bij resistente tuberculose is de bacterie resistent tegen de krachtigste antibiotica. Wereldwijd lijden een half miljoen mensen aan resistente tuberculose.
COVID-19 vertraagt beëindigen tuberculose met vijf tot acht jaar
Mensen met tuberculose behoren tot de risicogroep voor COVID-19. Beide ziekten tasten de longen aan. Als tuberculosepatiënten worden besmet met COVID-19 kan dit grote gevolgen hebben. Maar COVID-19 heeft ook indirecte gevolgen. Zo zullen er naar verwachting 1,4 miljoen meer mensen aan tuberculose overlijden, als patiënten tijdens de lockdowns niet gediagnosticeerd worden en onbehandeld blijven*. Dit zal de wereldwijde inspanningen om tuberculose te beëindigen met vijf tot acht jaar vertragen. Artsen zonder Grenzen geeft voorlichting aan tuberculosepatiënten over de risico’s van COVID-19 en hoe zij besmetting kunnen voorkomen.
Grote bijdragen Nationale Postcode Loterij
Dankzij de Nationale Postcode Loterij ontving het onderzoek van Artsen zonder Grenzen naar een nieuwe kuur tegen resistente tuberculose een extra gift van 4 miljoen euro. In 2013 schonk de Nationale Postcode Loterij al bijna 6,8 miljoen waarmee Artsen zonder Grenzen het onderzoek kon starten.