Vandaag de dag associëren wij hennep vooral met coffeeshops, rastakleuren en toeristen. “Een bijzonder eenzijdige associatie, voor een plant die zo veel kan”, aldus Esther Molenwijk, die zich als duurzaamheidsadviseur flink heeft verdiept in de andere kant van de hennep plant. “Toen ik er, naar aanleiding van een opdracht voor een klant, onderzoek naar ging doen verbaasde ik me enorm. Hennep wordt al ruim achtduizend jaar gebruikt voor vele toepassingen waar wij nu niet-duurzame materialen voor gebruiken”.
Een plant met een roerige geschiedenis
De hennepplant is door haar sterke vezel altijd een belangrijke grondstof geweest, bijvoorbeeld voor textiel, papier en bouw. Maar ook de medicinale waarden die het hennepblad heeft zijn uitvoerig terug te vinden in oude medicijnboeken. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw, is er echter een verbod gekomen op de plant. De officiële reden hiervoor is dat ‘marihuana’, die gemaakt wordt van een variant van de plant met een hoog thc gehalte (de stof die het psychoactieve effect veroorzaakt), zou leiden tot totale krankzinnigheid. Vele bronnen laten echter zien dat de werkelijke krachten achter het verbod een sterke lobby van de kunststoffen- en papierindustrie waren.
Inmiddels is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de ‘recreationele hennep’ die we in coffeeshops vinden (met een thc van zo’n 5 tot 20%) en de zogenaamde ‘vezelhennep’. Deze laatste variant mag gewoon verbouwd worden in Europa, mits zij niet meer dan 0,2% thc bevat.
Van t-shirt tot auto, van huis tot medicijn
Stoned kun je er dus niet van worden. Maar er is vooral veel dat je er wél mee kan. Zo wordt de hennepvezel momenteel weer opnieuw ingezet voor textiel, een zeer duurzaam alternatief voor katoen. Katoen is verantwoordelijk voor 25% van de wereldwijde pesticiden, die in de aarde en in het oppervlaktewater komen en de gezondheid van de vaak jonge katoenplukkers in gevaar brengen. Hennep daarentegen heeft totaal geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het levert per hectare ook nog eens twee maal zoveel materiaal op als katoen. Ook wordt de sterke hennepvezel gebruikt ter vervanging van kunststofvezels in de composietenindustrie. Een meer recente ontwikkeling is het gebruik van de houtachtige kern van de hennepplant voor het bouwen van huizen. In een mengsel met kalk en water zorgt dit voor stevige muren, die goed isoleren (lagere stookkosten) maar ook dampopen zijn waarmee ze zorgen voor een gezonder binnenmilieu. En dan is er nog de herontdekking van de medicinale waarde van hennep, die momenteel vooral in de VS een flinke vlucht neemt.
Op zoek naar een ‘flagship’ hennep product
“Als je dat allemaal weet, en je wilt je serieus inzetten voor duurzaamheid, dan kun je toch niet anders dan aan de slag gaan om hennep weer op de kaart te krijgen?” Aldus Molenwijk. Een jaar lang bezocht zij hennepbedrijven in binnen- en buitenland om er achter te komen waar de bottlenecks zaten, en wat de grootste kansen waren. Een belangrijke conclusie was dat de duurzaamheid en kwaliteit van hennep producten bij de consument nog niet bekend is. Daarom wilde Esther een laagdrempelig product ontwikkelen om de consument bekend te maken met de andere kant van hennep.
Dutch Harvest Hennep thee
Toen Esther in contact kwam met vezelhennepboer Albert Dun (Dun Agro) uit Oude Pekela, ging het opeens heel snel. Albert Dun had een machine ontwikkeld die de bladeren apart van de plant oogsten. Esther ontdekte dat je daar lekkere thee van kon maken. De twee besloten dit jaar hennep thee te produceren onder de naam Dutch Harvest. “Een lekkere milde maar toch frisse thee, ietsje zoet en met een prikkelende afdronk”, zo legt Esther uit.
Crowdfunding op Oneplanetcrowd
Om het productieproces van de hennep thee te financieren is Esther Molenwijk op 14 juli is een crowdfunding campagne gestart. De hennep staat in het veld al te groeien, de oogstmachine is er klaar voor en de melanges zijn ontwikkeld. De crowd kan de productie voorfinancieren in ruil voor pakken thee, een high tea of een (bedrijfs-) presentatie over hennep. Wie de enorme hennep planten van dichtbij wil zien kiest voor het oogstfeest dat op 22 augustus in Oude Pekela plaatsvindt.
De laatste dagen van de crowdfunding campagne zijn aangebroken. Tot en met donderdag 13 augustus kun je nog meedoen met deze – nu al razend succesvolle – campagne op Oneplanetcrowd.