1. Deze ramp maakt geen onderscheid tussen arm en rijk.
Voor wie is deze ramp erger? De landeigenaar is zijn oogst verloren, heeft daardoor de rest van het jaar geen inkomen meer, en kan hierdoor ook geen zaden kopen voor volgend jaar. Bovendien kan hij zijn landarbeiders niet meer betalen, waardoor ook zij zonder inkomen komen te zitten. En dus zonder dagelijkse maaltijd. Voor beide geldt de vraag: hoe overleef je zoiets?
“Ineens zegt onze tolk tussen neus en lippen door: 'Soms is het erger om te overleven dan om te sterven. Many victims wish to be dead…'
2. De impact van deze ramp kun je niet meten aan de hand van het aantal doden.
Hoe is het mogelijk dat er zoveel doden blijken te zijn op deze plekken, terwijl het in de media alleen gaat over het aantal doden in havenstad Beira? Al snel ontdekken we het choquerende antwoord: in de rurale gebieden is het normaal om geen geboortecertificaat te hebben. Als je op papier niet leeft, kun je op papier ook niet sterven…
Hoe de impact van deze ramp dan wel te meten? Wat ons betreft aan de hand van het aantal daklozen. Hoe hard het ook klinkt, voor de gestorven mensen is deze ramp nu voorbij. Maar voor honderdduizenden andere mensen is de ramp nog maar net begonnen. Zij zitten op dit moment onder stukken plastic te wachten tot het regenseizoen voorbij is. Het herbouwen van hun huis heeft nog geen zin, want na elke regenbui zijn de restanten van hun huis weer wat verder weggezakt in de modder. En dat brengt ons bij het derde en belangrijkste inzicht.
“‘Als je op papier niet leeft, kun je op papier ook niet sterven.’
3. De echte ramp moet nog beginnen.
Binnenkort zullen zij zich realiseren dat zij waarschijnlijk nog jarenlang last gaan hebben van de gevolgen van de allesverwoestende natuurramp. Zomaar een voorbeeldje: zeventig procent van de mensen in Mozambique is voor voedsel afhankelijk van de eigen oogst. Zij waren ook al vóór orkaan Idai zo arm dat zij geen geld hadden om eten te kopen. Daarom verbouwt vrijwel iedereen zelf voedsel. Nu hun oogst is mislukt, betekent dit letterlijk dat zij de rest van 2019 geen eten meer hebben en hun inkomen mislopen. Hierdoor zullen zij in 2020 geen zaden kunnen kopen, waardoor zij waarschijnlijk ook een tweede oogst missen.
Zonder de zekerheid van een dagelijkse maaltijd, zullen deze mensen niet eens toekomen aan het opbouwen van hun (t)huis of bedrijf. Kortom, deze ramp duurt nog jaren voortduurt.