Onderzoek onder 55 duizend mensen en 38 duizend boerderijen
De zware impact van vlees en zuivel op de planeet is bekend, en mensen in rijke landen zullen hun vleesconsumptie drastisch moeten verminderen om de klimaatcrisis te beëindigen. Maar eerdere studies hebben modeldiëten en gemiddelde waarden gebruikt voor de impact van elk type voedsel. Daarentegen analyseerde de nieuwe studie de echte diëten van 55.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Ook werden gegevens van 38.000 boerderijen in 119 landen gebruikt om rekening te houden met verschillen in de impact van bepaalde voedingsmiddelen die op verschillende manieren en plaatsen worden geproduceerd. Dit versterkt het vertrouwen in de conclusies aanzienlijk.
Verandering van beleid nodig volgens onderzoekers
Het bleek echter dat wat er gegeten werd veel belangrijker was in termen van milieueffecten dan waar en hoe het geproduceerd werd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zelfs het vlees met de laagste impact – biologisch varkensvlees – verantwoordelijk is voor acht keer meer klimaatschade dan de plant met de hoogste impact, oliehoudende zaden. De onderzoekers raden daarom aan dat het Verenigd Koninkrijk beleid moet invoeren om mensen te helpen de hoeveelheid vlees die ze eten te verminderen om de klimaatdoelen van het land te halen. Ministers hebben herhaaldelijk gezegd dat ze mensen niet zullen vertellen wat ze moeten consumeren, ondanks het precedent van bijvoorbeeld belastingen op dranken met veel suiker. Ook in Nederland is dit vooralsnog het geval, terwijl het toch overduidelijk beter is voor het milieu om een preischotel zonder vlees te eten.
Veel impact op het milieu
Het wereldwijde voedselsysteem heeft een enorme impact op de planeet en stoot een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen uit die de wereldwijde opwarming aanjagen. Het gebruikt ook 70% van het zoetwater ter wereld en veroorzaakt 80% van de vervuiling van rivieren en meren. Ongeveer 75% van het land op aarde wordt door mensen gebruikt, grotendeels voor landbouw, en de vernietiging van bossen is de belangrijkste oorzaak van het enorme verlies aan biodiversiteit. Uit het onderzoek bleek ook dat diëten met weinig vlees – minder dan 50 gram per dag – de helft van de impact hadden op broeikasgasemissies, watervervuiling en landgebruik van diëten met veel vlees. De verschillen tussen diëten met weinig vlees, pescotariërs en vegetariërs waren echter relatief klein.
Conclusie
Volgens de onderzoekers die de nieuwe studie uitvoerden, zouden diëten die de wereldwijde voedselproductie duurzaam maken, betekenen dat mensen in rijke landen hun vlees- en zuivelconsumptie ‘radicaal’ zouden verminderen. Ze zeiden dat andere manieren om de impact van het voedselsysteem op het milieu te verminderen, zoals nieuwe technologie en het terugdringen van voedselverspilling, niet voldoende zouden zijn. Het grootste verschil dat in het onderzoek werd gezien, betrof de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas dat door runderen en schapen wordt geproduceerd. Deze uitstoot was 93% lager bij een veganistisch dieet vergeleken met een dieet met veel vlees.