Partnerbericht

Duurzaam bouwen: in 4 stappen je steentje bijdragen

 

Duurzaam bouwen: in 4 stappen je steentje bijdragen
Duurzaam bouwen, ofwel sustainable building, bestaat niet alleen uit het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk voldoet aan onze woonbehoefte. Ook draagt duurzaam bouwen bij aan mens en milieu. Verantwoord omgaan met water, energie, grondstoffen maar ook met open ruimte vereist een integrale aanpak waarbij bewuste keuzes gemaakt moeten worden. Wij leggen in 4 stappen uit hoe je een steentje bijdraagt aan het milieu door middel van duurzamer wonen!

Stap 1: Doorzettingsvermogen
Duurzaam wonen kun je niet van de een op andere dag beslissen. Het is een proces waar je met de volle 100% motivatie aan moet beginnen om er een succes van te maken. Voor je begint met de duurzame reis, moet je bij jezelf nagaan of je er echt achter staat. Wanneer je beschikt over het juiste doorzettingsvermogen, kun je door naar stap 2.

Stap 2: Van buiten naar binnen
Het proces van duurzaam wonen start bij de buitenkant van je woning. Zet voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt. Een uitstekende isolering en zelfvoorzienende energiebronnen zijn essentieel. Het aantal benodigde zonnepanelen wat je nodig hebt is te bereken met een simpele berekening:

(Jaarlijks stroomverbruik in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek)

Gebruik daarnaast materialen die rekening houden met milieu en gezondheid van de bewoners. Beslis je om duurzaam te verbouwen in plaats van bouwen? Kijk dan goed wat je kunt hergebruiken van je vorige woning. Zo bespaar je nieuwe materialen en kosten.

Kortom: Begin bij de buitenkant en maak een plan waar je elektriciteit en water vandaan haalt, ga vervolgens door met een uitstekende isolering en ga daarna door naar stap 3.

Stap 3: Begin met inrichten
Nu de buitenkant staat is het tijd om in te richten. Je inrichting bepaalt de sfeer in je woning. Naast duurzaam moet het er dus ook gezellig uitzien. Begin met het kiezen van een kleurenpalet. Het Nederlandse merk Fairf maakt duurzame verf, vrij van schadelijke stoffen. Via de website bestel je gratis kleurstalen, zo kies je makkelijk geschikte kleuren voor je woning.

Je eigen opgewekte energie moet je slim gebruiken. Ga voor duurzame verlichting met natuurlijk bijpassende lampenkappen. Een uitstekend voorbeeld is lamp No. 19 PET felt van Het Lichtlab. Deze lamp is gemaakt van gerecyclede flessen! En geef toe: super sfeervol toch?!


Een duurzame inrichting betekent recyclen. Wees creatief en geef meubels een tweede leven. Struin rommelmarkten af, speur door kringloopwinkels en pluis Marktplaats uit. Meubels hergebruiken is niet alleen duurzaam, ook bespaar je kosten van nieuwe meubilair!

Een gordijn kan daarnaast ook kostenbesparend zijn. Hoe dikker het overgordijn, des te beter deze isoleert. De beste keuze voor duurzame zonwering binnen zijn plisse gordijnen. Deze hebben een unieke honingraatstructuur, wat zorgt voor een stilstaande isolerend werkende luchtstroom.


Stap 4: Gewoontes aanpassen
Een duurzame woning is nog maar het halve werk. Het is daarnaast van belang dat je je gewoontes aanpast. Iedere dag (lang) douchen is niet meer van deze tijd en doet de duurzaamheid van je woning te niet. Wen jezelf aan om bij alles wat je doet, een duurzame gedachtegang vast te houden. Na verloop van tijd zal het gewenning worden waardoor het automatisch gaat.

Draag jij je steentje bij aan het milieu? Begin met duurzaam (ver)bouwen!