Partnerbericht

Duurzaam omgaan met je privacy doe je met een VPN

 

Je privacy is een groot goed. Je wilt dan ook niet dat je gegevens in verkeerde handen vallen. Toch laat je al heel wat sporen achter. Zeker als je zoekt op Google en je vrienden hebt op Facebook, praat op WhatsApp of als je een Instagram-account beheert. Al je gegevens kunnen worden verzameld, gebundeld en verkocht aan derde partijen. Je beveiligt je gegevens beter door te werken met een VPN en doordat je veilig vanuit huis kunt werken hoef je niet naar kantoor: geen reistijd en geen medewerkers meer in de file, dat is beter voor het milieu.

Een VPN in het kort

Een VPN is een Virtual Private Network. Een privénetwerk waar je mee verbindt om te internetten, dus. Dit netwerk is zo opgezet, dat het werkt met extra beveiligde verbindingslagen. Zo is alle data die je verstuurt versleuteld en kunnen hackers en kwaadwillenden niet zomaar alles meelezen.

Daarnaast maak je verbinding met een server die vaak in het buitenland staat. Daardoor krijg je een ander IP-adres. Dit is duurzaam doordat je met veel verschillende partijen van één server en één IP adres gebruik maakt. Je bent dan minder goed te traceren voor adverteerders, maar ook voor bijvoorbeeld overheden van andere landen. Op deze manier kan je veilig werken op minder goed beveiligde netwerken, zoals je thuisnetwerk.

Gratis VPN gebruiken

Door een gratis VPN te gebruiken loop je iets minder gevaar op het internet. Zeker als activist met een eigen mening die je regelmatig laat horen, kun je een doelwit worden. Een gratis VPN zorgt ervoor dat je in ieder geval verbinding maakt via een buitenlandse server, waardoor je minder goed te volgen bent door bijvoorbeeld hackers.

Daarnaast is ook je data versleuteld. Gerichte aanvallers kunnen het dus wel vergeten om je data te ontfutselen. Wel is het zo dat je gegevens kunnen worden doorgestuurd door de bedrijven die de VPN aanbieden, zodat je zelf het product wordt voor adverteerders. Ze kunnen dan gerichte marketing op je afvuren.

De beste VPN gratis gebruiken kan eigenlijk niet. Het ligt er maar net aan waar je de VPN voor wilt gebruiken en wat je eisen zijn. Wil je af en toe iets plaatsen op accounts, en het liefst op een iets anoniemere manier? Dan is een gratis VPN vaak goed genoeg. Je hebt geen account met een hoog datalimiet of enorme snelheden nodig.

Hoe vind je de beste gratis VPN?

Zoek op het internet eens op ‘free VPN’ en vergelijk dan de verschillende aanbieders met elkaar. Welke snelheden bieden ze aan? Hoe zit het met de privacy? Raden anderen de aanbieder aan? Er zijn ook talloze sites die gratis aanbieders met elkaar vergelijken aan de hand van een puntensysteem.

Vergeet ook niet de kleine lettertjes te lezen: wat gebeurt er precies met jouw data. Bij sommige aanbieders wordt je eigen verbinding weer verder gedeeld en beschikbaar gesteld voor andere gebruikers. Dat is goed om te weten, want dat wil je misschien niet. Dat soort zaken zijn goed om op te letten.

Proefperiodes

Een goede manier om kennis te maken met een VPN is ook het gebruik van proefperiodes. Je mag dan voor een bepaalde tijd een VPN testen, zonder kosten te hoeven maken. Het enige limiet is het aantal dagen dat je het abonnement mag proberen. Vaak zijn alle andere limieten eraf gehaald, zodat je de volledige ervaring hebt. Na het proberen kun je dan alsnog besluiten voor een betaalde VPN te kiezen.

Een betaalde VPN biedt vaak betere privacy voorwaarden, is sneller, zorgt ervoor dat je niet op overvolle servers terechtkomt en heeft een breder aanbod in locaties van de VPN-servers.