Kies bij voorkeur voor Nederland of Europa. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de vervoerkeuze. Binnen de nederlandse vakantiemarkt gingen vorig jaar 22,2 miljoen vakanties naar het buitenland. Minder vakantiegangers gingen op reis met de auto (-2%) en vaker met het vliegtuig (+3%), volgens onderzoek van NBTC-NIPO. En dat terwijl Nederland zelf ook zoveel moois te bieden heeft.
2. Reisorganisatie
Het is op het eerste gezicht lastig te zien of een reisorganisatie daadwerkelijk rekening houdt met de lokale natuur en bevolking. Ook in de reisindustrie komt vanuit commercieel oogpunt veel ‘greenwashing’ voor (bedrijven die zich groener of maatschappelijk meer verantwoord voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn). De consument wil een goed gevoel bij de vakantie en daar wordt handig op ingespeeld. Ook bij certificeringen blijft de vraag altijd in hoeverre deze écht duurzaamheid garanderen. Doe in ieder geval iets uitgebreider onderzoek naar de organisatie waar je mee reist.
3. Verblijf
Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe luxer de accommodatie en omstandigheden, des te groter de belasting voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan stroom- en waterverbruik of afvalproductie op je bestemming. Kamperen heeft veel minder impact op het milieu dan een hotel of huisje. Dit hangt deels ook af van de maatregelen van het verblijf. Zelf kun je een bijdrage leveren door bijvoorbeeld je airco zo efficiënt mogelijk te benutten en hergebruik van handdoeken.
4. Activiteit
Informeer jezelf over de activiteiten die je wilt ondernemen op je vakantiebestemming. Kies bij voorkeur voor vakantie activiteiten die gericht zijn op informatievoorziening of cultureel begrip. En ten slotte, vermijd souvenirs die gemaakt zijn van wilde planten, dieren en beschermde soorten. Het mooist samengevat als “take nothing but pictures”.
5. Vervoerskeuze
Lopen en fietsen is de groenste manier van reizen naar je vakantiebestemming. Maar realistisch gezien, als je een beetje onbekende omgeving wilt zien, dan ben je er op deze manier pas als de vakantie alweer voorbij is. Kies vooral niet voor een (verre) vliegreis. Want wist je dat;
- je anderhalf jaar kunt autorijden van de brandstof die nodig is voor een retourtje Bali?
- we wereldwijd dagelijks 860 miljoen kerosine verbranden met vliegtripjes?
(Bron: De verborgen impact van Babette Porcelijn)
Verder kun je beter een lange trip maken dan een paar korte vakanties. Ook kun je je beter via internet oriënteren dan reisgidsen van papier bestellen.
Duurzaam vliegen, toekomst of utopie?
We weten ondertussen allemaal dat vliegen een enorme impact heeft op het milieu. En ook al is ‘groen’ een trent, er zijn steeds meer mensen die met het vliegtuig reizen. Aan de andere kant zijn er steeds meer innovaties in de luchtvaartindustrie die duurzaamheid zouden moeten bevorderen. Maar het lijkt een utopie om deze groeiende vliegbehoefte te kunnen compenseren met welk klimaatbeleid dan ook. We hebben het dan niet alleen over CO2 uitstoot maar ook fijnstoffen die bij het vliegen vrijkomen. Slecht voor het milieu én onze gezondheid.
Steeds vaker wordt als alternatief genoemd, vliegen op elektrische energie of waterstof. Maar de vraag is hoe lang het zal duren voordat we deze daadwerkelijk kunnen inzetten en hoe milieuvriendelijk deze alternatieven nou echt zijn. Hoe dan ook, zelfs de schoonste brandstof heeft effect op het klimaat. Zelf hebben we invloed door de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Met een muisklik kun je bij je boeking ervoor kiezen om bomen te laten planten of projecten voor duurzame energie te steunen. Het idee klinkt aantrekkelijk maar de uitwerking in praktijk is nog erg onduidelijk.
Het is niet ondenkbaar dat wanneer er gevlogen wordt met een kleinere impact voor het milieu, er juist meer mensen zijn die kiezen voor het vliegtuig. Dus hoe milieuvriendelijk is dat? Vooralsnog groeit de luchtvaartsector met gemiddeld 3 tot 5% per jaar.
Toch vliegen? Zoek het dichter bij huis en zonder tussenstop.
Wil je zongarantie zoek dan naar een vakantie dichter bij huis. Bestemmingen als Curaçao of Bali verbruiken vele malen meer kerosine dan bijvoorbeeld een vakantie naar Griekenland. Binnen drie uur zit je op een van Griekse eilanden zoals Kreta, Kos of Rodos. Maar ook minder bekende eilanden zoals Samos, Lesbos en Zakynthos, zijn ideale strandvakanties en relatief dichtbij. Kies voor een rechtstreekse vlucht zonder tussenstop want juist bij het opstijgen stoot een vliegtuig veel CO2 uit.
Kortom duurzaam toerisme bestaat niet. Maar je kunt hierin wel de meest bewuste keuzes maken.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.