Besparen
Tonijn is voor veel mensen de favoriete vis uit blik, maar waarom gooi je het net niet breder uit en probeer je eens sardines, mosselen, ansjovis, kokkels of wilde roze en rode zalm? Ze zijn betaalbaar, vaak verrassend lekker en verkrijgbaar met het blauwe MSC-label dat aangeeft dat ze duurzaam zijn gevangen.
Viskok en kookboekenschrijver Bart van Olphen is een evangelist voor visconserven. “Vis in blik is een zeer efficiënt product met een lange houdbaarheid tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het is een 100 procent natuurlijk product dat grotendeels wild is – gekweekte vis in blik is zeldzaam. Maar als je voor altijd vis wilt eten, moet die uit duurzame bron komen.”
Hij voegt eraan toe: “Je kunt de meest fantastische dingen maken met vis uit blik. De sleutel is het toevoegen van zuren, kleur en knapperige ingrediënten om het beste uit tonijn en zalm te halen.”
Voor een diepe umami smaak raadt Bart sardines en ansjovis aan. “De Portugezen geven de voorkeur aan gerijpte sardines die, net als goede wijn, alleen maar beter worden met de tijd. Ze zijn geweldig in curry’s (gewoon op het laatste moment toevoegen), quiches, rijstgerechten of in de huevos rancheros van een visser.”
Of je kunt echt eens origineel uit de hoek komen en een open ingeblikte vis sharing board proberen, geïnspireerd door een TikTok date night video die vorig jaar viraal ging.
Een vermelding waard als uitbreiding van de ‘spaarzame’ trend zijn air fryers. Deze energiezuinige toestellen blijven uit de schappen vliegen en zijn ideaal voor krabkoekjes, knoflookgarnalen en vissticks.
Eenvoudige etikettering voor duurzaamheid
Een Amerikaans trendrapport van Whole Foods voegt eraan toe: “Duurzame claims blijven van invloed op welke producten consumenten kopen, en veel merken werken aan etikettering om hun duurzaamheidsinspanningen te signaleren.” Maar liefst 71 procent van de visconsumenten vindt dat claims van retailers en merken over duurzaamheid en het milieu duidelijk geëtiketteerd moeten worden door een onafhankelijke organisatie.
Bovendien tonen recente wetenschappelijke onderzoeken aan dat vis-, schaal- en schelpdierproducten een relatief lage uitstoot hebben, waardoor het een klimaatvriendelijke voedselkeuze is. Shoppers willen steeds vaker weten of het voedsel dat ze kopen een lage milieu-impact heeft.
Wereldwijd geïnspireerde salades
“Yuzu en honing zijn al jaren favoriet bij mij. Ze geven elke zeevruchtensalade een vleugje citrus en zoetigheid om de oceaansmaak af te ronden”, aldus de Canadese chef-kok en MSC-ambassadrice Charlotte Langley. “Ik ben ook geobsedeerd door het toevoegen van gochujang (een rode chilipasta uit Korea) aan alles, omdat het een geweldige basis vormt voor een vinaigrette.