Partnerbericht

Een (duurzaam) tuinhuis kopen; hier let je op

Wanneer het in je tuin past, is een tuinhuis geweldig. Te gebruiken als opslag, werkplaats, extra logeerruimte of kantoor. Of richt de ruimte in als atelier of meditatieplek. In de winter of zomer; een tuinhuis is bij uitstek de meest multifunctionele uitbreiding van je woning

Een duurzaam tuinhuis, begint bij de aanschaf. En hoewel de meeste tuinhuizen groen zijn, geldt dit niet alleen voor de kleur. Een tuinhuis moet mooi zijn, aansluiten bij je behoeften, budget én duurzaam zijn. Om geen miskoop te doen, hieronder de belangrijkste aandachtspunten die dat voorkomen.

Materiaal

Een duurzaam tuinhuis is gemaakt van milieuvriendelijke materialen met een lange levensduur. De meeste tuinhuizen zijn van hout. Duurzaam hout is gemaakt van bomen die langzaam groeien, waardoor het materiaal veel langer mee kan. Let daarnaast op houtkap uit goede bron en dat het hout voorzien is van een FSC-keurmerk.

Je kunt als dakbedekking het best kiezen voor een zadeldak. Doordat deze schuin afloopt, kan het regenwater goed afgevoerd worden. Dit water kun je vervolgens opvangen en hergebruiken. Zoals met een regenton voor het bewateren van de planten. De meest milieuvriendelijke oplossing is een groen dak op je tuinhuis. Dit zorgt niet alleen voor een optimale biodiversiteit; het geeft ook nog eens een mooi natuurlijk karakter.

Isolatie & verwarmen

Een duurzaam en dus energiezuinig tuinhuis valt of staat met goede isolatie. Dit houdt de warmte vast tijdens koudere dagen en juist tegen bij warmere dagen. Isolatie zorgt daarbij voor lagere stookkosten, minder geluidsoverlast en een betere bestendigheid tegen weersomstandigheden. De meest effectieve maatregel is het isoleren van de muren. Daarnaast de vloer en het dak. Neem dit gelijk mee bij het plaatsen van het tuinhuis. Denk ook aan het dichten van naden & kieren en gebruik maatregelen zoals radiatorfolie of -ventilator.

Je kunt voor het verwarmen van je tuinhuis of buitenverblijf het best kiezen voor elektrische verwarming. De meest energiezuinige keus is een infrarood verwarming. Je kunt gelijk genieten van de stralingswarmte zonder de hele ruimte eerst te hoeven verwarmen. Bovendien wordt door infrarood warmte de lucht niet verwarmd waardoor je geen last hebt van zwevende stofdeeltjes.

Let tenslotte ook op de ventilatie. Dit is belangrijk voor een goede luchtvochtigheid. Wanneer deze te hoog is dan kan dit zorgen voor schimmel. Dit is niet alleen slecht voor de kwaliteit van het tuinhuis en inboedel, ook voor je gezondheid.

Milieuvriendelijke oplossingen

Er zijn meer milieuvriendelijke oplossingen om je tuinhuis te verduurzamen en te bezuinigen op energie. Denk aan besparende maatregelen zoals zonnepanelen. Gebruik daarnaast alleen LED-verlichting en installeer sensoren voor het buitenlicht. De muren van het tuinhuis kun je perfect gebruiken voor nog meer groen door verticaal tuinieren. Hang zakken of bakken op, maak een plantenmuur of laat een klimop groeien.

Steeds populairder en bijzonder milieuvriendelijk is het gebruik van een droogtoilet oftewel een composttoilet. Er wordt bij deze wc geen water verbruikt. De urine en ontlasting kan vervolgens weer op handige manier gebruikt worden voor het composteren van de tuin. Wanneer je een kwalitatieve urinescheider gebruikt, heb je praktisch geen last meer van stinkende geurtjes.

Denk je erover een tuinhuis te kopen? Laat je bijvoorbeeld inspireren door het brede assortiment buitenverblijven van Lugarde Nederland.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.