Jeong Kwan werd bekend nadat ze in 2017 verscheen in een aflevering van de Netflix-serie ‘Chef’s Table’, een met een Emmy bekroonde documentaireserie over koks over de hele wereld. De boeddhistische non werd een sensatie in de culinaire wereld vanwege haar voortreffelijke gerechten en spirituele benadering van eten. Haar boeddhistische tempel keuken is het toonbeeld van eerlijk eten.
En daarmee richtinggevend voor een nieuwe en ‘gezonde’ relatie met de aarde en alles wat de natuur voortbrengt.
Ik sprak Jeong Kwan tijdens haar exclusieve bezoek aan Nederland.
Zij was in ons land op uitnodiging van Martin Kulik en Jouw Wijnsma, de mannen achter Steinbesser. In 2012 lanceerde Steinbeisser het initiatief Experimentele Gastronomie, gevestigd in Amsterdam en actief over de hele wereld. De Experimentele Gastronomie brengt gerenommeerde chefs en kunstenaars samen voor een unieke culinaire ervaring. Eten en drinken zijn volledig plantaardig (veganistisch) en afkomstig van lokale biologische en biodynamische producenten. Kunstenaars creëren bestek en servies dat het experiment en de zoektocht naar nieuwe manieren om van eten te genieten viert. De diners tonen de hedendaagse keuken op het hoogste niveau en verenigen design, gastronomie en natuur.
Jeong Kwan kookt niet met vlees, vis of melkproducten – ze zegt dat haar eten bedoeld is om de aarde te beschermen. In de regel kookt Jeong Kwan alleen voor haar Koreaanse kloostergemeenschap en de incidentele bezoeker in het klooster waar ze sinds haar zeventiende woont. Ze heeft nooit een formele culinaire opleiding gehad en toch staat ze nu bekende als de eerlijke chef. “Koken maakt deel uit van mijn boeddhistische praktijk,” zei Jeong Kwan tijdens een interview met de Korea JoongAng Daily. “Ik geloof dat mijn praktijk relaties met geluk zal brengen.” De afgelopen jaren heeft het eten van Jeong Kwan niet alleen haar en haar medemonniken vreugde gebracht, maar ook de mensen buiten haar afgezonderde tempel.
Jeong Kwan woont nu nog steeds in de Chunjinam Hermitage in de Baekyangsa Tempel. “Ik geloof dat er geen niveaus zijn in het koken,” zei Jeong Kwan. “Als je één wordt met de ingrediënten en de natuurlijke elementen respecteert, is dat genoeg.”
“
Als een driejarig kind zijn of haar hart in het maken van eten stopt, kan dat het beste gerecht ter wereld zijn.
De Koreaanse non hanteert de traditionele boeddhistische principes van gezond eten. Ook doet ze er alles aan om afval te beperken en alles te gebruiken van de groenten en fruit die ze teelt. Wil je weten hoe eten bijdraagt aan een eerlijk en goed gevoel? De Koreaanse non hanteert
een aantal betrouwbare eetregels voor een heilzaam dieet.