Partnerbericht

Een laadpaal aan huis; waarom en waarop letten?

Waarom is een laadpaal aan huis slim? Waar moet je op letten en wat kost een laadpaal aan huis eigenlijk? Wij vertellen je alles dat je moet weten over E-mobility met een laadpaal van 50five.

Waar de totale verkoop van auto’s afgelopen jaar door de corona crisis daalde, steeg het aantal verkochte EV’s (elektrische voertuigen). Wanneer je een elektrische auto hebt, wil je deze het liefst ook thuis kunnen opladen.

Voordelen van een laadpaal aan huis
Waarom zou je een laadpaal aan huis nemen? Behalve dat een laadpaal voor de deur natuurlijk erg makkelijk is, heeft dit meer voordelen:

1. Onafhankelijk van openbare plekken
Er staan inmiddels meer dan 60.000 openbare laadpunten in ons land. Dat lijkt veel, maar niet als je het vergelijkt met de stijgende verkoop van elektrische auto’s. Daardoor ontstaan er soms wachtrijen bij de laadpalen of moet je voor het opladen je auto bijvoorbeeld een kilometer verderop parkeren terwijl je thuis of op kantoor bent. Dit is met een eigen laadpaal aan huis of kantoor verleden tijd!

2. Begin de dag met een volle accu
Het duurt een tijdje om je auto volledig op te laden. ‘s Nachts laden is daarom erg efficiënt. Je hoeft met een laadpaal aan huis nooit meer met een halfvolle accu op pad te gaan.

3. Voordeliger
Elektrisch laden is veel goedkoper dan brandstof tanken en hoe meer kilometers je elektrisch rijdt, hoe goedkoper het wordt. Maar thuisladen is ook stukken voordeliger dan openbaar laden. Dit komt doordat je thuis of op de zaak altijd hetzelfde energietarief betaalt, terwijl dit bij openbare laadpalen fluctueert en áltijd een hogere prijs is per kWh dan thuis of op de zaak. Daarnaast heb je thuis de mogelijkheid om je auto op te laden via zonne-energie, wanneer je ook zonnepanelen hebt. Hierdoor laad je je auto in feite bijna gratis op en is dit ook nog eens veel minder belastend voor het milieu. Hierdoor is de investering van een laadpaal aan huis binnen een aantal jaar terugverdiend en zakelijk zelfs nog een stuk sneller. Lees verderop meer over de kosten.

Een laadpaal aan huis, waar moet je op letten?
Wanneer je een eigen parkeerplaats, garage of oprit hebt, is een laadpaal aan huis geen probleem. Er zijn zowel zakelijk als particulier verschillende soorten en varianten waar je uit kunt kiezen. De keus hangt af van de mogelijkheden van de auto, je budget en voorkeuren.

Om de juiste laadpaal te kiezen is het belangrijk te weten wat het maximale laadvermogen van de on-board lader van de auto is. Hier kun je dan het vermogen van je laadpaal op afstemmen. Ook is het belangrijk te weten of je auto 1- of 3-fase laden ondersteunt. In dit laatste geval moet je meterkast thuis hiervoor een passende aansluiting hebben of de mogelijkheid om deze ervan te voorzien. Een 3-fase lader laadt sneller op dan een 1-fase lader, wat zeker de moeite waard is als je een relatief grote actieradius hebt. Heb je bijvoorbeeld een 1-fase lader en een Jaguar i-Pace, dan kan het zomaar zijn dat je auto niet volledig opgeladen is de volgende ochtend wanneer je hem ’s avonds vrijwel leeg aangekoppeld hebt. Bovendien is het verstandig voor een toekomstbestendige laadpaal te kiezen, zodat je er eventueel ook andere auto’s mee op kunt laden.

Verder spelen kenmerken mee zoals bijvoorbeeld of de laadkabel aan de paal vast zit. Dit bespaart je gesleep met losse kabels. Let ook op waar het laadpunt van je auto zit en of je de kabel makkelijk kunt aansluiten. Mocht je huishouden over twee elektrische auto’s beschikken, dan is een lader met twee laadpunten aan te raden.

Tenslotte kunnen laadpalen over slimme functies beschikken, zoals bijvoorbeeld het regelen van de maximale stroomcapaciteit, gezichts- of gebarenherkenning of de meest gekozen functie door leaserijder: automatische verrekening van de stroomkosten met de werkgever. Daarnaast kan het een slimme investering zijn om te kiezen voor een laadpaal waarbij je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen de auto alleen op te laden via zonne-energie.

Je kunt bij 50five in 3 stappen bekijken welke laadpaal geschikt is voor jouw situatie om vervolgens een offerte op maat aan te vragen voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Wel zo makkelijk!

Wat kost een laadpaal aan huis?
Het kopen van een laadpaal en laten installeren is een behoorlijke investering. Er zit een groot prijsverschil tussen de verschillende soorten laadpalen, grofweg tussen 500 en 1200 euro, afhankelijk van onder andere de laadcapaciteit en functionaliteiten. De kosten van de installatie verschillen, afhankelijk van onder meer het werk dat in de meterkast moet worden uitgevoerd en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal zelf. Deze afstand bepaalt hoeveel graafwerk de installateur moet uitvoeren, en hoe lang de kabels moeten zijn. De prijzen voor een laadpaal inclusief de installatie ervan liggen gemiddeld tussen 1500 en 2.500 euro.

De voordelen van een laadpaal aan huis wegen op de middellange termijn zeker op tegen de kosten. Het laden thuis is goedkoper dan die van publieke laadpalen, zelfs met de periodieke abonnementskosten erbij opgeteld (meestal minder dan € 10 per maand). Thuisladen kost ongeveer 21 cent per kWh, terwijl openbaar laden al snel tussen de 30 en 59 cent per kWh kost. Openbaar laden via een snellader is zelfs nog duurder.

De bron van de gebruikte elektriciteit speelt uiteraard een belangrijke rol in de duurzaamheid van je stroom. Je eigen groene stroom is de beste oplossing, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hiermee kun je je auto ‘gratis’ opladen met je eigen duurzame stroom.

Eventuele subsidieregelingen voor laadpalen zijn helaas niet landelijk geregeld, informeer hiervoor bij de gemeente van de je woonplaats. Wel zijn er subsidies beschikbaar voor tweedehands elektrische auto’s en zijn zakelijke laadpalen onder meer fiscaal aftrekbaar, naast andere financiële voordelen voor bedrijven.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.