Juryvoorzitter Jan Pronk is vol lof over Groningen en Goes: ‘De lokale gemeenschap heeft ontzettend hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Er zijn pioniers nodig om zo’n internationaal fairtrade-initiatief van de grond te tillen. De werkgroepen in Groningen en Goes hebben hun nek uitgestoken om van Fairtrade Gemeente een succes te maken in Nederland. Ik hoop dan ook dat veel gemeenten in Nederland dit goede voorbeeld zullen volgen, zodat steeds meer kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden zich via eerlijke handel duurzaam kunnen ontwikkelen.’
Op maandag 9 maart overhandigt een jurylid van de Fairtrade Gemeente campagne de titel officieel aan burgemeester Wallage van Groningen en burgemeester Dick van der Zaag van Goes. Beide gemeenten hebben allerlei Fairtrade festiviteiten georganiseerd om het behalen van de titel te vieren.
Aanbod vergroten, vraag stimuleren
Groningen en Goes verdienen de titel omdat beide gemeenten voldoen aan de criteria. Goes zette fairtrade op verschillende manieren in de schijnwerpers. Zo opende burgemeester Van der Zaag 3 november 2008 de Goese Fair Trade week door verantwoorde boodschappen te doen in de Jumbo, stond de kerstmarkt in het teken van eerlijke cadeau’s en reikte de gemeente op 7 februari 2009 fairtrade theepakketten uit aan de Goese horeca. Groningen heeft fairtrade actief onder de aandacht gebracht van ondernemers en consumenten. Zij organiseerden onder meer een Fair Trade Vakbeurs en voerden een publiekscampagne om fairtrade inkopen voor Sinterklaas en Kerst te stimuleren.
Fairtrade Gemeente campagne
‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een lokale werkgroep, met een goede vertegenwoordiging van de lokale samenleving, stuurt de campagne binnen de gemeente aan. Supermarkten, winkels, horeca en gemeentehuis verkopen of gebruiken zoveel mogelijk fairtrade producten. Maatschappelijke instellingen in de gemeente zoals scholen, ziekenhuizen, sportkantines tonen aan dat zij fairtrade producten gebruiken of voorlichting geven over eerlijke handel. Bedrijven zijn actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.
Internationaal succes
In België en Groot-Brittannië is de Fairtrade Gemeente campagne al een groot succes. Het publieksinitiatief begon in Engeland, waar Garstang in 2000 de eerste Fairtrade Gemeente van de wereld werd. Inmiddels zijn er al 630 Fairtrade Gemeenten verdeeld over achttien landen. Er is zelfs een ‘Fairtrade Land’: Wales. Vanaf vandaag heeft Nederland dus ook twee Fairtrade Gemeenten. Momenteel zijn in Nederland zijn nog tien andere gemeenten druk bezig om de titel te bemachtigen.
Initiatiefnemers
De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.
Jury
De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter van FNV), Bart Jan Krouwel (voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland), Natasja van den Berg (auteur van het boek ‘praktisch idealisme’), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Coen de Ruiter (directeur van Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.
Meer informatie over de Fairtrade Gemeente campagne: www.fairtradegemeenten.nl
Aanvragen voor interviews met juryleden gaan via campagnecoördinator Mélinda Choo. Bij haar kunt u ook terecht met vragen over de Fairtrade Gemeente campagne:
Campagnecoördinator Mélinda Choo
Landelijke Vereniging van Wereldwinkels
T 0345 – 47 92 50
M 06 52 61 43 72