Herstel oceanen komt van wereldwijde samenwerking
Willen we herstel van de oceanen een kans geven, dan moeten deze partijen de komende decennia samenwerken op drie doelstellingen: overbevissing een halt toeroepen, natuurlijke habitats herstellen en vervuiling terugdringen.
MSC werkt tegen overbevissing
Hidde van Kersen, MSC programmadirecteur Benelux: “Ondanks recente verbeteringen, wordt wereldwijd nog altijd 1/3 van alle visbestanden overbevist. MSC strijdt tegen overbevissing door vissers en consumenten te stimuleren om te kiezen voor duurzame visserij. Op dit moment is 15% van alle wild gevangen vis afkomstig uit een MSC gecertificeerde duurzame visserij.
Vanuit MSC- Benelux werken we aan de verduurzaming van visserijen op de Atlantische Oceaan, maar ook dichterbij, zoals de Noordzeevisserij op platvis, en op garnalen en mosselen. Met de Nationale Postcode Loterij samen in het project ‘Vis voor Goed’ . Dit project werkt aan een duurzame manier van vissen met 25 kleinschalige visserijen in Mexico, Zuid-Afrika en Indonesië.
Inmiddels heeft zo’n 90% van MSC- gecertificeerde visserijen allerlei verbeteringen doorgevoerd, als gevolg van het MSC-programma. Daar doen we het voor. Zo dragen wij bij aan gezonde visbestanden, aan het herstel van de oceanen, en aan een volhoudbare voedselvoorziening.”
Wereldwijd hebben consumenten hun koopgedrag aangepast
Ook geeft 59% van de Nederlanders aan dat we, om de oceaan te redden, alleen vis en schaal- en schelpdieren uit duurzame bronnen moeten consumeren. Wat betreft de eigen bereidwilligheid is in Nederland 73% bereid om actie te ondernemen; zo wilt 30% van merk veranderen, of overstappen naar het eten van andere soorten (14%) of hun producten ergens anders kopen (12%).
8 juni is wereld oceanen dag
- Naar schatting 50-80% van al het dierenleven op aarde wordt onder het oceaanoppervlak, zie ook PNAS 115 (25) 6506.
- Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties leveren vissen ongeveer 3,2 miljard mensen bijna 20 procent van hun gemiddelde inname van dierlijke eiwitten per hoofd van de bevolking – (UNFAO 2018) SOFIA-rapport, p70
- Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt momenteel 33% van de mondiale visbestanden overbevist en is dit cijfer sinds 1974 voortdurend gestegen. 60% wordt tot hun maximale capaciteit bevist.
Maandag 8 juni 2020 is het in 140 landen World Oceans Day. Het doel: de samenwerking en inspanningen vergroten om onze oceanen te beschermen. Om deze boodschap kracht bij te zetten, lanceert MSC een nieuw, wereldwijde campagne: ‘Big blue future, little blue label’.
Over het Globescan onderzoek
Het veldwerk werd uitgevoerd tussen januari en maart 2020 met behulp van grote en betrouwbare nationale online panels voor consumentenonderzoek om respondenten te werven, met een minimum van 600 onderzochte consumenten van schaal- en schelpdieren per land. De respondenten kwamen uit 23 landen: Australië, Oostenrijk, België, Canada, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De belangrijkste steekproef van consumenten die vis eten bestond uit een totaal van 20.876 respondenten die zeiden dat zij of iemand in hun huishouden in de afgelopen twee maanden vis of zeevruchten hadden gekocht. Het onderzoek is ontwikkeld door het onafhankelijke bureau GlobeScan.