Partnerbericht

Hoe duurzaam is een bosje bloemen (en waar let je op)?

Een vers bosje bloemen is misschien wel het meest gangbare cadeau; als bedankje, condoleance, felicitatie, goedmaker of gewoon voor jezelf. Een boeket is een sfeervolle attentie, maar wist je dat de milieu-impact verrassend groot kan zijn? Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven om de bloemetjes buiten te zetten.

Lees verder hoe je de milieu-impact van een bosje bloemen zo klein mogelijk kunt houden én welke alternatieven net zo leuk (of leuker) zijn.

Wat maakt een bos bloemen minder duurzaam?

Bij een simpel boeketje komt veel meer kijken dan je misschien denkt. De impact begint al op de plek waar de bloemen worden gekweekt. Wist je dat de meeste bloemen in onze winkels van ver komen voordat ze in jouw vaas staan? Zo reizen rozen bijvoorbeeld vaak duizenden kilometers uit Afrika. Dit transport – vaak met het vliegtuig – zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. Daarnaast hebben bloemen veel water nodig om te groeien, zeker in landen waar water schaars is.

Aan de andere kant kunnen veel bloemen in ons land alleen gekweekt worden in energie-intensieve kassen. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik van pesticiden en kunstmest, die schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Hierdoor kan een bosje Afrikaanse roosjes al snel milieuvriendelijker zijn dan een Nederlandse roos.

Hoe maak je je bloemenkeuze duurzamer? 5 tips

Als je niet zonder een echt boeket op tafel kunt, zijn er gelukkig duurzamere keuzes te maken. De belangrijkste tips:

  1. Ga voor seizoensbloemen uit de buurt
    Kies bij voorkeur voor bloemen die lokaal geteeld zijn (vollegrond) en in het seizoen bloeien.

  2. Koop biologisch
    Biologische bloemen worden geteeld zonder schadelijke pesticiden en kunstmest. Deze zijn misschien wat duurder, maar wel een stuk beter voor het milieu.

  3. Let op keurmerken
    Naast biologisch zijn er ook andere keurmerken, zoals MPS-A of On the way to PlanetProof. Het Fairtrade keurmerk let op eerlijke arbeidsomstandigheden bij de teelt.

  4. Skip de verpakking
    Vraag of je de bloemen zonder folie mee kunt nemen en gebruik je eigen verpakking. Er bestaan ook herbruikbare tassen, speciaal voor bloemen.

  5. Verzorg je bloemen op de juiste manier
    Goed verzorgde bloemen gaan langer mee. Snijd de stelen af met een scherp mes en haal de onderste blaadjes eraf zodat ze niet onder water staan. Kies een passende, schone vaas en plaats deze niet bij de verwarming of in de zon.

Is je bosje uitgebloeid? Doe deze dan in de GFT-bak of bij je eigen compost.

Vers boeket vs kunstbloemen

Alhoewel er niks gaat boven de schoonheid en geur van echte bloemen, zijn kunstbloemen tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden. Met de juiste verzorging blijven ze jarenlang mooi en verwelken ze nooit.

Nederland staat bekend als hét tulpenland, en onze verse tulpen hebben over het algemeen een lagere CO2-uitstoot dan geïmporteerde bloemen. Toch is hun teelt niet zonder milieubelasting, vooral wanneer energie-intensieve kassen worden gebruikt. Kunst tulpen hebben bij de productie een aanzienlijke impact op het milieu, vooral door het gebruik van materialen zoals plastic. Maar als je ze jarenlang blijft gebruiken, kan de jaarlijkse milieu-impact uiteindelijk lager zijn dan die van verse bloemen. Ook bij kunst tulpen is het belangrijk om te letten op de herkomst, het productieproces en de gebruikte materialen.

Alternatieven voor een bosje bloemen

Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden die dezelfde attentiewaarde hebben als bloemen, en minstens zo sfeervol zijn. We geven je wat inspiratie!

  • Droogbloemen: Trendy, duurzaam, gaan maanden mee en zijn herbruikbaar.

  • Een plant cadeau: Kies een luchtzuiverende of inheemse plant. Het liefst klein en biologisch geteeld.

  • Zelfgeplukte bloemen: Stel een bos samen uit een biologische pluktuin of je eigen tuin. Niet alleen duurzamer, ook nog eens leuk om te doen! Zelfgeplukte bloemen geven voldoening en laten zien dat je er moeite voor hebt gedaan.

  • Eetbare bloemen of kruiden: Denk aan basilicum, munt of eetbare viooltjes. Praktisch, decoratief en lekker in gerechten.

  • Bloemabonnement: Steun een duurzame kweker en ontvang regelmatig een lokaal en biologisch boeket.

  • Bloemen met een verhaal: Geef een enkele bloem met een persoonlijke boodschap of symbolische zaden, zoals vergeet-me-nietjes.

Waarmee fleur jij de ander of je kamer voortaan op? Met een beetje creativiteit en bewustzijn maak je de milieu-impact van een bosje bloemen een stuk kleiner!