Door de Corona maatregelingen is het internetverkeer nog meer gestegen. Dit komt onder andere door de toename van online bestellingen en aankopen. Alle data van websites en applicaties worden opgeslagen op servers. Om deze servers te laten draaien én koel te houden, is veel stroom nodig. Het gebruik van groene energie is een belangrijke factor voor de duurzaamheid. Daarbij speelt mee hoe efficiënt de beschikbare ruimte op de server gebruikt wordt. Een server verbruikt namelijk ook energie wanneer de ruimte niet gebruikt wordt. En dat is waarin VPS een duurzame rol heeft.
Wat is VPS?
Een VPS is een fysieke server die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Hierdoor heb je op de server je eigen ruimte en besturingssysteem. Een
VPS geeft volledige vrijheid omdat je de server zelf kunt beheren. Je kunt zelf kiezen welke systemen je wilt gebruiken en de benodigde software installeren. Daarnaast kun je zelf de software up-to-date houden en beveiligen tegen misbruik.
De voordelen van VPS
VPS is een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld webhosting van meerdere domeinnamen waarbij je jouw VPS kunt inrichten als webhostingserver. Je staat niet met veel anderen op één zwaar uitgeruste server en hoeft dus geen geheugen, schijfruimte of processorkracht te delen. Voordelen van een VPS zijn dan ook:
• Volledige vrijheid
• Flexibiliteit door op- en afschaalbaarheid
• Hoge performance
• Data en resources voor jezelf
• Toegang tot veel opslagruimte en dataverkeer
Duurzame ontwikkelingen in de databranche
Er zijn gelukkig duurzame ontwikkelingen in de databranche. Zo hebben begin vorig jaar vooraanstaande bedrijven en brancheorganisaties uit heel Europa op eigen initiatief een datacenter-pact gesloten. Dit moet bijdragen aan klimaatneutrale datacenters voor 2030. Het pact ondersteunt de Europese Green Deal, die als doel heeft van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken in 2050.
Waarom is VPS duurzaam?
Een VPS is een duurzame keuze door een efficiënt gebruik van hardware en energie besparing. Stel je hebt 100 MB aan serverruimte nodig, net als drie andere bedrijven. Dan kun je ieder een server gebruiken met 500 MB ruimte. Met VPS heb je met elkaar voldoende aan één server wat een hoop onnodige ruimte én dus energie bespaart, terwijl je geheel zelf de beschikking hebt over deze ruimte. Een win-win situatie
Schaalbaarheid
Er zit een verschil in hoeveel ruimte je dénkt nodig te hebben voor je website(s) en daadwerkelijk nodig hebt. Een groot voordeel van VPS is de schaalbaarheid. Bij veel providers kun je met een paar klikken je benodigde processorkracht, geheugen of schijfruimte aanpassen. Dit is bijvoorbeeld handig voor korte projecten of om VPS rustig uit te proberen. Wanneer je website groeit of er meer websites bijkomen, dan kun je je VPS eenvoudig mee laten groeien. Hierdoor gebruik je niet meer ruimte dan je op dat moment nodig hebt en ook dat is duurzaam.
De nadelen van VPS
Zijn er ook nadelen van VPS? Een Virtual Private Server is over het algemeen iets duurder dan Shared Hosting. Daarentegen hoef je zelf geen hardware aan te schaffen maar huur of koop je slechts een klein gedeelte van een server. Je bespaart hierbij op uitgaven maar hebt dezelfde mogelijkheden als wanneer je over een hele server beschikt. VPS is op die manier voordeliger dan Dedicated Hosting met dezelfde mogelijkheden.
Is VPS iets voor jou? Voor uitgebreide informatie kun je terecht op de website van een hostingprovider.