Partnerbericht

Hoe eet je gezond en duurzaam?

Iedere dag maken we bepaalde keuzes en dat geldt ook voor wat we eten en drinken. Dit geldt niet alleen voor het moment waarop we boodschappen doen, maar ook wanneer we onze boterhammen smeren. Dit zijn namelijk de momenten waarop je bewust of onbewust kiest voor een stuk gezondheid en daarmee ook duurzaamheid. Nu wil dat niet zeggen dat wanneer je kiest voor ongezond, dit ook direct invloed heeft op hoe duurzaam je keuze is, maar in de meeste gevallen gaan deze twee wel handig in hand.

Wat zien we als gezond en duurzaam eten

Wanneer we het hebben over gezond eten, dan hebben we het over voeding dat voldoende en ook de juiste voedingsstoffen bevat en daarnaast ook de kans en het risico vermindert op verschillende chronische ziekten. Kijken we naar duurzame voeding, dan zijn dit producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Het voordeel van zowel gezond als duurzaam eten is dat het eigenlijk op twee verschillende manieren kan. Een van de manieren is door minder vlees te eten en te kiezen voor meer plantaardig. Dat houdt dus concreet in dat je wat minder vaak rood- en ook bewerkt vlees eet en dus wat vaker gaat voor de plantaardige alternatieven. Nu snappen we heel goed dat het volledig vervangen van vlees meteen een wat te grote stap is, maar in dat geval kun je er ook voor kiezen om te halveren en het op deze manier af te bouwen.

Waarom minder vlees eten verstandig is

De meeste mensen vinden een stuk vlees bij de maaltijd belangrijk. Van oorsprong kennen we natuurlijk allemaal wel de klassieke AGV maaltijden, die bestaan uit aardappelen, groente en inderdaad een lekker stukje vlees. Toch is het belangrijk dat we er met elkaar voor zorgen dat we minder vlees gaan eten. Vlees is namelijk ontzettend belastend voor het milieu. Denk alleen eens aan het land, water en ook het voer dat nodig is voor het houden van koeien, varkens en ander vee. Wist je dat wanneer je één keer per week geen vlees eet, dit 5 tot 10% kan schelen qua uitstoot van CO2.

De manier van bereiden

Als we het hebben over gezond en duurzaam eten, dan gaat dat natuurlijk verder dan alleen het maken van de juiste keuze in de supermarkt. Ook de manier waarop het eten vervolgens wordt klaargemaakt speelt een belangrijke rol. Je kunt je voorstellen dat wanneer je het vlees uren op het gas laat staan, dit het milieu ook niet ten goede komt. Kijken we naar bakplaten elektrisch, dan is het verstandig om te kiezen voor inductie. Inductie is namelijk veel zuiniger dan wanneer je kiest voor keramisch. Wat ook zorgt voor minder energieverbruik, is het deksel op de pan. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen en er dus minder energie nodig is om het eten op te warmen.

Hoe duurzaam ben jij?

We kunnen ons goed voorstellen dat je je echt niet altijd bezighoudt met de manier waarop je kookt en je er ook niet altijd bewust van bent welke producten extra belastend kunnen zijn voor het milieu. Het is daarom goed om eens voor jezelf op te schrijven wat je eet, zodat je op basis daarvan kunt zien of je gezond bezig bent als het gaat om je eigen gezondheid, maar ook hoe het zit met hoe belastend bepaalde producten zijn voor het milieu. Het kan namelijk heel goed zijn dat je je van geen kwaad bewust bent, maar met een paar eenvoudige stappen, een stuk minder energie verspilt.