Partnerbericht

Hoe herken je een (drugs) verslaving bij je partner?

Maak je je zorgen over het middelengebruik van je partner? Een verslaving is vaak lastig te herkennen. De ziekte sluipt er langzaam in en het gebruik wordt zoveel mogelijk verborgen gehouden. Vermoed je een drugsverslaving bij je partner of een dierbare naaste? Lees dan verder over hoe je dit kunt herkennen en wat eventueel te doen.

Signalen van een verslaving

Bij een drugsverslaving zijn de effecten verschillend, afhankelijk van het soort middel dat wordt gebruikt. De drugs kunnen oppeppend, verdovend of bewustzijn veranderend werken. Of een combinatie hiervan. Een verslaving wordt meestal zorgvuldig achtergehouden en ontkent.

Naast het (stiekem of toenemend) gebruik, zijn dit algemene signalen van een drugsverslaving:

  • Stemmingswisselingen;
  • Terugtrekken, onverschilligheid, prikkelbaarheid of angst;
  • Slechte zelfzorg, zoals persoonlijke verzorging of hygiëne;
  • Verminderende interesse in anderen of (sociale) activiteiten;
  • Financiële problemen;
  • Veranderd voedingspatroon;
  • Problemen op het werk;
  • Aanraking met politie of justitie.

Deze signalen kunnen natuurlijk ook wijzen op een ander probleem dan een drugsverslaving.

Een drugsverslaving of -gebruik herkennen

Wanneer je partner verslaafd is, kan die zijn of haar leven nog best goed op orde hebben. Het gebruik wordt pas een serieus probleem bij verlies van controle over het gebruik. Hoe herken je het gebruik van drugs?

Naast algemene signalen en (lichamelijke) ontwenningsverschijnselen zijn er kenmerken die typisch zijn voor het soort middel. Het gebruik van alcohol of cannabis kan bijvoorbeeld kan vrij makkelijk herkent worden door de geur. Wanneer het gaat om drugs zoals XTC, cocaïne of speed dan zie je dit meestal aan energiek gedrag en verwijde pupillen. Dit zijn verder de specifieke kenmerken tijdens gebruik van opwekkende middelen:

– XTC (MDMA): knuffelig, ontspannen en zorgeloos.

– Speed (Amfetamine): veel praten en snelle ademhaling.

– Cocaïne: regelmatig toiletbezoek, praterig (vooral over zichzelf), overmoedig, rusteloos en opvliegend.

Na gebruik blijft meestal een down, leeg, (over)vermoeid en geïrriteerd gevoel over.

Je partner helpen bij een verslaving

Professionele hulp bij een verslaving werkt als de betrokkene dit ook zelf wil. Pas dan heeft een ambulante behandeling of afkickkliniek drugs ook daadwerkelijk zin. Dit moment komt meestal wanneer je partner de problemen van zijn verslaving ondervindt en erkent.

Praten met je partner of dierbare over het drugsgebruik is niet makkelijk. Ontkennen, ontwijken en manipulatie zijn namelijk bekende verschijnselen bij verslavingsproblematiek. Wanneer je het hebt over het gebruik zelf, verzand je al snel in welles-nietes discussies. Daarom is het meestal beter om de concrete veranderingen die je opmerkt te bespreken. Uit je bezorgdheid en laat je partner merken dat je om diegene geeft. Probeer niet boos te worden of je teleurgesteld en verwijtend op te stellen. Een verslaving is een ziekte. Het is goed te beseffen dat het hierbij niet gaat om onwil of geen ruggengraat hebben. Geef aan dat je graag samen naar een oplossing wilt zoeken.

Opname in een afkickkliniek

Wil je partner of dierbare hulp bij zijn of haar drugsverslaving? Schakel dan altijd de hulp in van een professional. Afkicken zonder hulp kan namelijk gevaarlijk zijn. Kijk eventueel samen naar een afkickkliniek in de buurt. Woon je bijvoorbeeld in Zuid-Holland of Brabant zoek dan online op kliniek Breda. Met een geschikte en passende behandeling wordt de kans op langdurig herstel vergroot. De kosten van opname in een kliniek worden 100% vergoed door de zorgverzekeraar. Houd wel rekening met het verplichte eigen risico.

Tenslotte; herken je een drugsverslaving bij je partner? Je helpt iemand niet door ontstane problemen van het gebruik op te lossen. Hierdoor haal je meestal alleen maar de redenen weg om te stoppen. Heb je behoefte om je verhaal te delen of advies nodig? Je kunt hiervoor ook altijd terecht bij een vertrouwenspersoon speciaal voor naasten van verslaafden.