Partnerbericht

Het klimaat verduurzamen: wat kan je zelf doen?

Hoe maak je impact op het klimaat en helpt het echt? Ja, je kan veel doen, grote stappen maar ook kleine aanpassingen in je dagelijkse routine, van je woning verduurzamen tot korter douchen.

Impact verduurzamen op het klimaat, wat kan jij doen?

Alle stappen helpen, ook die van jou. Wat kan je doen om het klimaat te helpen verduurzamen? Dat kan gaan om je woning verduurzamen, maar ook om korter douchen of minder funshoppen. En ja, het heeft écht zin.

Klimaatcrisis: waar begin je?

De overheid zet stevig in op de klimaatcrisis en motiveert met grote investeringsplannen, subsidies en acties zoals de forse reductie van plastic. Veel bedrijven zijn al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Maar ook als burger kan je veel doen en daarvoor hoef je heus niet direct te investeren in zonnepanelen of een elektrische auto. Ook aanpassingen in je dagelijkse routine helpen. De sleutel tot het verminderen van je CO2-uitstoot ligt op het gebied van wonen, reizen, eten en consumeren.

➨ Je gemeente kan je adviseren over vergunningen, subsidies en het verduurzamen van je woning.

Je woning verduurzamen: subsidie, advies en kosten

Bij een woning verduurzamen denken veel mensen meteen aan de kosten. Natuurlijk zijn zonnepanelen, een warmtepomp of vloerverwarming een flinke investering, maar op lange termijn bespaar je fors op je energiekosten. Maar ook kleinere ingrepen doen veel voor het klimaat én je portemonnee. Wat kan je doen?

  • Douche korter en neem een waterbesparende douchekop.

  • Meet het verbruik van je apparaten, zo krijg je inzicht en kan je meer besparen.

  • Stap over op ledverlichting, ledlampen hebben een veel langere levensduur.

  • Breng isolatiemateriaal aan achter de radiatoren, zo voorkom je warmteverlies via de muren.

  • Hang je was op en gebruik de droger mondjesmaat of doe hem weg. Drogers zijn enorme energieslurpers en je wasgoed blijft ook mooier.

  • Zet de verwarming lager en zet hem minimaal een uur voor bedtijd uit, je lichaam went snel aan een nieuwe temperatuur.

  • Heb je oude apparaten die het nog prima doen? Bedenk dat oudere apparaten vaak echte energieslurpers zijn, vooral oude koelkasten, stofzuigers en drogers.

  • Laat apparaten niet onnodig op standby staan en trek opladers uit het stopcontact als ze niet zijn aangesloten.

  • Neem je energieleverancier eens onder de loep: levert die wel groene energie?

Ken je woning

Om te weten waar je staat is het raadzaam om je energielabel te checken, mocht je dat nog niet weten. Hoe duurzaam is je woning nu en wat kan beter? Heb je enkel glas, dan is dubbel glas een must om te besparen en bovendien veel warmer. Warmte houd je vast met een goede vloer- en dakisolatie. Met zonnepanelen bespaar je enorm op de energiekosten, dat geldt ook voor vloerverwarming. En met een warmtepomp gebruik je minder gas of je kan er helemaal vanaf. Investeringen die een wereld van verschil maken!

➨ Kijk ook eens op Mijnduurzamewoning.nl, een nieuw platform vol handige tips.

Zelf je huurwoning verduurzamen

Heb je een huurwoning? Dan mag je, in tegenstelling tot een koopwoning, niet zomaar veranderingen aanbrengen. Bedenk dat een huisbaas of woningbouwvereniging hier vaak wel voor openstaat, omdat verduurzaming een huurwoning ook in waarde laat stijgen. Voor jezelf is belangrijk hoe lang je er blijft wonen, omdat je een investering natuurlijk niet terugziet in de verkoopprijs. Ga het gesprek eens aan!

Woon-werkverkeer en welverdiende vakanties

We verplaatsen ons vooral tussen woning en werk, naast winkelbezoek en uitstapjes. Elektrisch rijden in plaats van op brandstof is een goede keuze, mits jouw portemonnee de aanschaf van een elektrische auto toestaat. Overweeg om naar je werk te reizen met de trein, Nederland heeft een uitstekend spoornetwerk en je vermijdt files. Ook met de bus verbruik je verhoudingsgewijs minder brandstof. En pak eens wat vaker de fiets of ga lopen.

➜ Wist je dat beweging ongeveer het beste cadeau is voor je gezondheid? Een win-win-winsituatie dus voor het klimaat, je portemonnee én je gezondheid!

De zomervakantie komt in zicht en tussendoor gun je jezelf nog een weekendje weg. Wist je dat een verre stedentrip het ergste is wat je het klimaat kan aandoen? Een retourtje New York staat gelijk aan ongeveer een jaar autorijden. Ga je ver weg, ga dan in ieder geval langer. Nog beter: blijf dichter bij huis. Bestemmingen binnen Europa zijn prima te bereiken zonder vliegtuig en steden zoals Berlijn en Parijs kan je prima bezoeken per trein. Je komt sneller en uitgeruster aan en je hebt geen parkeerstress.

Duurzaam eten: moet je vegetariër worden?

Ben je vegetariër of veganist? Dan draag je bij aan het klimaat, mensen die geen of minder vlees en/of zuivel nuttigen veroorzaken namelijk minder CO2-uitstoot. Een lagere vleesproductie gaat gepaard met minder landgebruik en broeikasgasuitstoot. Het loont om in ieder geval je vleesconsumptie te beperken. Kijk ook eens naar wat je aan eten weggooit op weekbasis, probeer op te maken wat in je koelkast ligt. Tot slot: afval scheiden spreekt voor zich.

Funshoppen geen fun voor het klimaat

Alle spullen die je aanschaft hebben indirect impact op het klimaat. Een telefoon, eettafel, stofzuiger, kleding; alle productie gaat gepaard met veel grondstoffen en elektriciteit, verkooppunten en bezorging. Tweedehands spullen zijn vaak nog goed en voordeliger. Probeer langer te doen met je spullen, kijk of reparatie mogelijk is. Hoe vaak heb je echt nieuwe kleding nodig? En hoe vaak gebruik je die hogedrukspuit eigenlijk? Zet een leenservice op in je buurt!

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van GreenAds.