Partnerbericht

Hoe weet je of groene energie echt groen is?

Het aandeel hernieuwbare energie in ons land wordt gelukkig steeds groter. Volgens het CBS kwam in 2023 bijna de helft van de elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen. Maar, het totale percentage van huishoudens dat voor groene stroom kiest, ligt veel hoger. Hoe kan dat? En is jouw groene energie dan wel écht groen of gaat het om sjoemelstroom?

Wat is groene energie?

Wanneer je een stekker in het stopcontact steekt, heb je altijd dezelfde energie, of het nou gaat om grijze of groene stroom. Het verschil zit ‘m in de opwekking. Grijze stroom is energie die wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals steenkool. Deze bronnen zijn, in tegenstelling tot groene stroom milieubelastend, uitputtend en eindig. Groene energie wordt daarom ook wel hernieuwbare energie genoemd omdat het nooit opraakt. Groene bronnen van energie zijn wind, zon, water of biomassa.

Groene stroom certificaten (GvO’s)

Omdat je aan stroom zelf niet kunt zien hoe en waar het is opgewekt, krijgt iedere energieproducent een GvO (Garantie van Oorsprong) voor de geproduceerde groene energie. Deze GvO’s kunnen los van de daadwerkelijke energie verhandeld worden, ook aan andere landen. In veel Europese landen, zoals Noorwegen en IJsland, is alle stroom groen. Hier zijn GvO’s dus niet nodig en kunnen deze vervolgens onder andere aan Nederlandse energiemaatschappijen worden verkocht.

Het probleem van sjoemelstroom

Door de handel in GvO’s kan bijvoorbeeld stroom van een Noorse waterkrachtcentrale aan een Nederlands energiebedrijf met een kolencentrale worden verkocht. Deze mogen de stroom met de GvO vervolgens verkopen als ‘groene’ energie, terwijl er eigenlijk geen windmolen of zonnepaneel aan te pas komt. Dit principe wordt ook wel ‘sjoemelstroom’ genoemd. Voor energiebedrijven is het namelijk veel makkelijker en goedkoper om GvO’s in te kopen dan daadwerkelijk groene energie te produceren. Dus terwijl jij als consument met een contract voor groene stroom denkt duurzaam bezig te zijn, verandert er in de praktijk niets. Want zolang groene stroom nog op voorraad is, zal de leverancier niet investeren in duurzame productie.

Je kunt wel écht bijdragen aan milieuvriendelijkere energie door te kiezen voor groene stroom die wordt opgewekt in ons eigen land, of door te kiezen voor een leverancier die investeert in duurzame energieopwekking.

Check het stroometiket

Wil je weten waar de stroom uit jouw stopcontact vandaan komt? Elk jaar krijg je van je energieleverancier bij de jaarrekening een stroometiket. Hierop zie je precies waar de stroom vandaan komt. Van duurzame bronnen zoals zon, wind of biomassa, of juist van fossiele brandstoffen zoals aardgas of kernenergie. Je kunt dit stroometiket ook vinden op de website van jouw energiebedrijf. Een andere manier is de Groene Stroom Checker van HIER.nu waarop je makkelijk en snel kunt controleren of jouw energie wel écht groen is.

Groene energieleveranciers

Bijna alle energieleveranciers adverteren met duurzame stroom en hebben een website met prachtige natuurlijke plaatjes. Laat je niet misleiden door de ´groene praatjes´, want het hoeft niet te betekenen dat het gaat om echt groene stroom. Wil je kiezen voor een groenere aanbieder van energie, zoals bijvoorbeeld overstappen naar Leverancier Green Choice? Op websites zoals die van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE kun je zien welke partijen het beste scoren op duurzaamheid.

Stroom is pas écht groen wanneer deze afkomstig is van duurzame bronnen binnen Nederland. Alleen dan heb je de garantie dat het niet gaat om ´vergroende´ stroom door buitenlandse certificaten.