Partnerbericht

In simpele stappen een Feng Shui inrichting

Feng Shui is een eeuwenoude wijsheid die oorspronkelijk uit China komt. Het betekent letterlijk ‘wind en water’ en zorgt voor harmonie en balans in huis. Inmiddels heeft de Feng Shui inrichting ook de Westerse interieurmarkt veroverd. En dat is niet zo vreemd, want een Feng Shui inrichting zou zorgen voor positiviteit en rust.

Wat is een Feng Shui inrichting?

Een Feng Shui inrichting gaat ten eerste uit van een evenwichtige balans in Yin en Yang energie. Dit zijn tegengestelde krachten die elkaar tegelijkertijd perfect aanvullen. Zoals zacht en hard, donker en licht, man en vrouw. Daarnaast wordt gezorgd voor een ruimte waarbij de energie (Qi) optimaal kan doorstromen. Tenslotte spelen de vijf elementen een belangrijk rol. Dit zijn water, vuur, aarde, metaal en hout.

Hoe ziet dat er in praktijk uit? Met onderstaande stappen kun je gelijk aan de slag!

1. Zorg voor balans

Je meubels staan bij voorkeur in een vierkante-, rechthoekige- of L-vorm. Zoals bijvoorbeeld een tweezitsbank tegenover een fauteuil stoel met daarnaast een plant. Je kunt je kamer in een L vorm krijgen door het gebruik van room dividers, gordijnen en kasten. Zorg voor een goede balans in horizontaal en verticaal; zet bijvoorbeeld een ladder tegen de muur of gebruik een hoge boekenkast.

Volgens de uitgangspunten van Feng Shui heb je vanuit alle zitplekken zicht op de gehele ruimte. Plaats ook het bed in de slaapkamer met zicht op de deur. Creëer daarnaast balans door een optimale combinatie van uitersten. Dus lichte met donkere en warme met koude kleuren. Dit contrast geldt ook voor de meubels en accessoires; leg bijvoorbeeld zachte kussens op een harde vloer voor een fijne synergie.

2. Creëer ruimte voor stroming

Een Feng Shui interieur gaat uit van voldoende ruimte voor nieuwe energie. Houd deuren en ramen vrij zodat de Chi energie ongehinderd door het huis kan stromen. Dit kun je toepassen in de gehele woning. Creëer open ruimtes en haal spullen uit het looppad. Voor diegenen die er gevoelig voor zijn, kunnen ook elektrische apparaten of de WIFI straling verstorend werken. Je kunt de stekker er bijvoorbeeld uithalen wanneer je het apparaat niet nodig hebt.

Volgens de Feng Shui theorie zet je je bed niet tegen een muur waar water- of verwarmingsleidingen zitten. Deze zouden de slaap kunnen beïnvloeden. Hang ook geen planken met zware spullen boven je bed. Dit is overigens vanuit veiligheidsoogpunt ook niet zo handig. Zorg daarbij dat je losse spullen makkelijk kunt opbergen voor een kalme energie. Of dat nou gaat om de pennen en post op het gangkastje, de schoenen eronder of de sleutels op tafel. Feng Shui of niet; een opgeruimd huis zorgt voor (bij de meeste mensen) automatisch voor een opgeruimder hoofd.

3. Combineer materialen

Om alle elementen in de ruimtes van je huis te halen, combineer je verschillende soorten materialen. Wanneer de bijbehorende energieën van deze elementen in balans zijn, zorgt dit voor een fijn harmonieus gevoel. Kies bijvoorbeeld voor een metalen eetkamerstoelen set met zachte kussens en een houten tafel. Zet daarop een mooie vaas met fleurige bloemen en een setje kaarsen.

In de badkamer is vooral het element water vertegenwoordigd. Om hier de balans met de andere elementen te houden, combineer je bijvoorbeeld met bamboe accessoires en planten. Ook een grote spiegel zorgt voor positieve energie en laat daarbij de ruimte ook nog eens groter lijken. Beter dan meerdere kleine spiegels, deze kunnen de vrije energiestroom namelijk juist onderbreken.

Tenslotte; ieder zijn eigen smaak. Alles draait bij Feng Shui over je goed voelen. Dus gebruik de drie principes van Feng Shui als houvast, maar experiment vooral totdat jij het resultaat hebt die bij jou past. Omring je alleen met spullen die je écht gebruikt en blij van wordt. Want er is (gelukkig) geen pasklare inrichting waar iedereen zich positief bij voelt.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.