Partnerbericht

In strijd tegen mpox is uitdelen vaccins van levensbelang – voor iedereen

Met de coronapandemie nog vers in het geheugen, dreigt het mpox-virus een nieuwe volksgezondheidscrisis te veroorzaken. Het besluit van zorgminister Fleur Agema om, tegen het advies van specialisten én gemaakte afspraken in, geen vaccinaties aan Afrika te geven is pijnlijk kortzichtig, schrijft Danny Dubbeldeman in haar blog.

Eerder deze maand luidden het CDC, het Afrikaanse  RIVM, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodklok: het aantal mpox-besmetting in Afrika liep verontrustend snel op. Om precies te zijn: dit jaar alleen werden er 14.250 nieuwe gevallen gemeld, en 456 sterfgevallen. Dat komt neer op een toename van 160 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2023.

Deze uitbraak is een groot probleem. De nieuwe variant van het virus, die sinds dit jaar rondgaat, is namelijk zeer besmettelijk. En dodelijk bovendien – vooral voor mensen met een slechte weerstand. Wie ondervoed is of vaak last heeft van diarree, kan rekenen op een heftig ziektebeeld. En Afrika telt nu eenmaal veel mensen voor wie dat geldt.

Virus indammen

In onder meer Zuid-Soedan, Oeganda, Kenia en Tanzania zijn we hard aan het werk om het virus in te dammen. Lokale zorgverleners worden snel bijgeschool om mpox te herkennen en behandelen, we ondersteunen overheden bij uitbraakonderzoek en vergroten de capaciteit van laboratoria, wat nodig is om diagnoses te stellen.

Wat echter ook hard nodig is, zijn vaccins. Vaccins die in ons land in de koelkast liggen, klaar om gebruikt te worden.

Deze vaccins, die nu dringend nodig zijn voor zorgverleners, kinderen, ouderen en mensen met weinig weerstand, kunnen levens redden. Minstens even belangrijk: ze zorgen ervoor dat het risico op verdere verspreiding wordt beperkt. En als we íets hebben geleerd van de coronapandemie, is het toch wel dat zo snel mogelijke inzet van vaccins cruciaal is.

Nederland geeft niet thuis

De Amerikaanse overheid heeft dat onthouden: die zorgde er vier dagen geleden al voor dat er vaccins naar Nigeria werden gestuurd. Ook Duitsland is bezig een zending klaar te maken.

De Nederlandse zorgminister Fleur Agema geeft echter geen gehoor aan de oproep van de EU en de WHO om Afrikaanse landen te steunen. Zij wil de 100.000 dosis die beschikbaar zijn, houden voor ‘nationale paraatheid’. Een beslissing die, zo bleek uit een interne nota, ingaat tegen adviezen van het RIVM én haar eigen ambtenaren. En die in tegenspraak is met de uitgangspunten van het internationale pandemieverdrag, dat nog niet ondertekend is, maar waar de Nederlandse overheid zich eerder achter heeft geschaard.

De beslissing van Agema doet pijn: ons land kiest ervoor om levens die te redden zijn, niet te redden. Maar het is ook buitengewoon onverstandig. Want als we er nu aan bijdragen dat het virus wordt ingedamd, is dat ook voor onze eigen gezondheid beter.

Gelukkig is de deur niet helemaal dichtgegooid. In de brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer schreef over dit onderwerp, gaf Agema aan dat ze in de toekomst wellicht op haar besluit terugkomt. Ik hoop dat die toekomst morgen al aanbreekt.