Partnerbericht

Is massa extinctie nog te voorkomen?

Is de wereld niet meer te redden of zal alles veranderen? Wat zijn jouw gedachten hierover? Laat je inspireren door een film die binnenkort op televisie komt: Everything will change. Waar ligt toch de wortel van alle ellende die we de aarde aandoen?

In deze film ontdekken drie twintigers in het jaar 2054 per toeval dat de steriele aarde waar zij op leven ooit een groene planeet is geweest met een rijk palet aan flora en fauna. Zij trekken ze eropuit om antwoord te krijgen op brandende vragen als: ‘Wat is een giraf? Waarom bestaan al die dieren van vroeger niet meer?’

In een geheimzinnig archief ontmoeten de vrienden een reeks wetenschappers en wijze dichters.

Deze experts en filosofen verzamelen informatie en herinneringen rondom de zesde grote golf van het uitsterven van het dieren- en plantenrijk op aarde. De zoektocht van het drietal brengt hun terug naar de jaren 2020: de tijd dat de mensheid zijn laatste kans kreeg in te grijpen en die kans verspeelde. De drie zijn geschokt en bedenken een reddingsplan, maar hun poging om de mensheid wakker te schudden en de geschiedenis ongedaan te maken, mislukt jammerlijk. Ontgoocheld beseffen ze dat hun wereld niet meer te redden valt. Maar dan volgen ze de raadselachtige aanwijzingen van een oude antiquair op en komen ze tot een moedig besluit dat alles zal veranderen.

De film vermengt toekomstfictie met wetenschappelijk aangetoonde feiten over massa-extinctie.

Het resultaat is een aangrijpende overdenking over het mens-zijn. Indrukwekkende natuuropnamen worden afgewisseld door futuristische infraroodbeelden en gesprekken met topwetenschappers en vooraanstaande kunstenaars. Begeleid door intense synthesizerklanken en scherp gekozen folkmuziek ga je mee op een natuurhistorische reis, waarbij je jouw eigen heden herontdekt: de jaren 2020 als tijdperk van mogelijkheden.

De film confronteert je met de ondoorgrondelijke schoonheid van de wildernis en onderzoekt de oer-relatie met de natuur.

Everything will change: zondag 6 november om ca. 14.50 uur bij De Boeddhistische Blik op NPO2

Nog een tip? Documentaire over onze relatie met de natuur en de invloed ervan op onze mind: Ken jij het verhaal van de monnik die paddo’s at?