1. Koop minder
De jassen, tops, broeken of
jurken die je niet hebt gekocht, zijn de enige duurzame kledingstukken in je kast. Het kopen van kleding laat namelijk altijd een milieu afdruk achter. En met de snelheid en hoeveelheid waarmee kledingstukken tegenwoordig van de tekentafel in de winkel hangen, is deze impact enorm groot. Wanneer je in je kledingkast kijkt, dan heb je vast net zoals de meeste mensen veel items die je eigenlijk bijna nooit aan hebt. Laat je daarbij niet verleiden tot impulsaankopen door aanbiedingen. Vaak koop je dan iets dat je niet écht nodig hebt. Ben je snel op je kleding uitgekeken? Denk dan ook eens aan lenen of ruilen
2. Kies voor tijdloos en kwaliteit
Door goedkope prijzen wordt kleding steeds vaker als wegwerpartikel gezien in plaats van een luxe product. Zonde, want niet alleen het milieu maar ook jij hebt meer aan een paar duurzame items die misschien iets kostbaarder zijn maar waar je écht blij van wordt en die je vaak aan kunt. De levensduur van kleding hangt af van de kwaliteit en een tijdloos design. Heb je nieuwe kleding nodig, kies dan voor basics die je overal bij kunt combineren. Zoals een zwarte
broek dames, grijs vest, effen shirt of lekker zittende jeans.
3. Verantwoord materiaal
Goed te weten is dat bijna elke stof zijn voor- en nadelen heeft. Zoals een milieuvriendelijke stof die weer lastig te verven is waardoor chemische middelen moeten worden gebruikt. Materialen die duurzaam zijn maar waarbij mensen worden uitgebuit in het productieproces of waar lang transport voor nodig is. Door deze verschillende variabelen is het erg lastig te bepalen welk materiaal echt duurzaam is.
Over het algemeen kun je het beste kiezen voor natuurlijke stoffen zoals bamboe en katoen in plaats van synthetische materialen zoals polyester en nylon. Kies dan wel voor biologisch katoen en bamboe waar bij de verwerking geen giftige zuren zijn gebruikt. Kledingmerken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen transparant zijn over de herkomst en productiemethode. Zeker weten dat je garderobe niet verantwoordelijk is voor dierenleed? Vermijd dan in ieder geval materialen zoals bont, leer, veren en zijde. Gelukkig komen er steeds meer plantaardige alternatieven zoals bijvoorbeeld hennep.
4. Groene keurmerken
Wanneer je op zoek gaat naar duurzame kleding, wordt het je waarschijnlijk al snel ‘groen’ voor de ogen door kreten zoals duurzaam, milieuvriendelijk, ecologisch en bewust. Helaas zijn deze termen niet officieel gereguleerd waardoor ze weinig garanties geven voor eerlijke en verantwoorde kleding. Er zijn wel een paar keurmerken waar je op kunt letten. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je verschillende kledingkeurmerken met uitleg.
5. Milieuvriendelijk wassen en drogen
Tenslotte kun je ook een duurzaam verschil maken door je kleding op milieuvriendelijk manier te wassen en drogen. Dit begint met de keuze van het materiaal. Synthetische kleding laat bij het wassen vervuilende stoffen los zoals microplastics. Dit is ook de reden om te checken of jouw wasmiddel plastic bevat. Helaas zijn merken van wasmiddelen nog niet verplicht om alle ingrediënten op de verpakking te vermelden. Een manier waarop je zelf kunt controleren of een middel microplastics bevat, is met de gratis
Beat the microbead app. Het beste doe je je was op een zo laag mogelijk temperatuur met een maximaal gevulde trommel. Hang daarbij je was vaker op om het te laten drogen in plaats van de droger te gebruiken.
Moet je toch kleding weggooien omdat het niet meer te dragen of repareren is, doe dit dan in een speciale textielbak. Zo kunnen de stoffen gerecycled worden.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.