Partnerbericht

Knuffelfarm en ‘canned hunting’: van knuffelwelp tot kanonnenvoer

BLOG – Op donderdag 24 september vertoont Discovery om 22:00 uur de documentaire 'Blood Lions: Bred for the Bullet' waarin de 'canned hunting' leeuwenjacht in Zuid-Afrika centraal staat. Één van de hoofdrollen is weggelegd voor internationale vrijwilligers en toeristen, die in de rij staan om met de nog jonge dieren te knuffelen. Reinier Vriend van Volunteer Correct is beslist: knuffel je kat, maar láát die leeuw!

In Zuid-Afrika worden jaarlijks volgens voorzichtige schattingen tegen de duizend leeuwen afgeschoten; van dichtbij en in een afgesloten ruimte, het zogeheten 'canned hunting'. Het is een legale praktijk, waarbij de jager succesverzekerd is en daarvoor grif betaalt: het schieten, prepareren en exporteren van een mannelijke leeuw kost al gauw zo'n € 20.000,-. Met 160 foklokaties en 8.000 in gevangenschap levende leeuwen overschaduwt deze industrie de wildsector: er leven maar zo'n 2.800 leeuwen in het wild in Zuid-Afrika, en hun aantal neemt jaarlijks af.

Knuffelfarms
De canned hunting-praktijk gaat hand in hand met een ander fenomeen: de knuffelfarm. In navolging van de safari, zijn leeuwen in gevangenschap een aantrekkelijke attractie voor vrijwilligers en toeristen. Zo zijn er in Zuid-Afrika tientallen projecten waar vrijwilligers kunnen helpen met het opvoeden van leeuwen. Bij de juiste projecten gaat het hier om weloverwogen natuurconservatie, maar op andere plekken wordt de charme van de koning van het dierenrijk ingezet om de harten van de bezoekers te doen smelten. Johannesburg Lion Park is een voorbeeld van een locatie waar welpenknuffelen een vast onderdeel is van het programma. Ook voor vrijwilligers is er genoeg te vertroetelen: het project Living With Lions is vooral erg duidelijk over de mogelijkhid van het aaien van grote katten, minder helder is hoe dat überhaupt bijdraagt aan natuurbehoud.

dat is niet het plaatje waar het leeuwendeel van de knuffelaars op zit te wachten.

Tegenstanders geven aan dat zogenaamde conservatieprojecten geld vangen voor de jonge dieren die bij de moeder zijn weggehaald. Toeristen en vrijwilligers betalen immers. Als ze eenmaal te groot zijn om te knuffelen, worden ze ingezet voor canned hunting. Dit heeft nog een voordeel: wanneer de dieren op hun dood liggen te wachten, zullen ze niet terugdijnzen voor hun jagers. Ze zijn dan immers gewend om mensen om zich heen te hebben. Erg effectief is het zeker, maar misschien niet het plaatje waar het leeuwendeel van de knuffelaars op zit te wachten.

Wilde dieren
Hoe kan je als toerist of vrijwilliger vermijden dat je onderdeel wordt van de jachtindustrie? Volgens Campaign Against Canned Hunting is het heel simpel: als een project fysiek contact met de katten toestaat, dan heb je te maken met een organisatie waarbij natuurbehoud niet het doel kan zijn. In Nederland is Stichting SPOTS actief om canned hunting tegen te gaan en ook zij zijn stellig: “dieren die veelvuldig met mensen in contact zijn geweest, kunnen NOOIT terugkeren naar het wild. Knuffelen en aaien draagt dus NOOIT bij aan de bescherming van de leeuw in het wild.”

Dus wil je naar Afrika en heb je het beste voor met de leeuw, denkt dan om een paar zaken. Wanneer je een nationaal wildpark bezoekt weet je zeker dat jouw bijdrage wordt ingezet voor natuurbehoud. Wil je toch naar een privépark of project? Of je nu vrijwilligerswerk gaat doen of alleen een bezoek aflegt, win eerst informatie in en kijk kritisch naar je bestemming vóór je iets boekt. Dat kan aan de hand van deze tips van stichting SPOTS. Voel je nattigheid? Trek dan met een katachtige reflex de stekker eruit.

Stichting Volunteer Correct zet zich in voor transparantie en accountability in internationaal vrijwilligerswerk. Na het maken van vrijwilligerswerkreportages tijdens 'Project Kaapstad', verzorgen ze voorlichtingsworkshops over vrijwilligerswerk op maat. De documentaire “Making a Difference” over hun Zuid-Afrikaanse avontuur zal aan het eind van het jaar in première gaan. Like hun Facebookpagina om op de hoogte te blijven van hun activiteiten.