Partnerbericht

Meet up ‘Eerlijk over chocola’; EerlijkWinkelen was erbij!

Op 9 april vond de bijeenkomst ‘Eerlijk over Chocola, hoe veranderen we de misstanden in de cacao-industrie?’ plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. EerlijkWinkelen was erbij en versloeg de bijeenkomst via Twitter.

Chocolade wordt bijna door iedereen lekker gevonden en ook met Stichting EerlijkWinkelen proberen we consumenten zoveel mogelijk de weg te wijzen naar winkels en speciaalzaken met fair trade, direct trade en biologisch geteelde chocolade. Toch is er nog een wereld te winnen.

‘Het is crisis in de cacaosector. Historisch lage prijzen zorgen voor een toename van extreme armoede bij cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, waar 70 procent van de mondiale cacao vandaan komt. Daarnaast wordt deze industrie al decennia geplaagd door uitbuiting, kinderslavernij en ontbossing. Cacaobedrijven en keurmerken werken al jaren aan oplossingen. Toch is 100% duurzame en slaafvrije chocola eerder uitzondering dan regel. Waarom verloopt dit proces zo moeizaam? Hoe dragen organisaties als Max Havelaar bij aan eerlijke handel en duurzame cacaoproductie? Welke rol spelen rebelse social entrepreneurs als Tony’s Chocolonely? En kunnen zij trouw blijven aan hun principes nu ze de grootste chocoladerepenproducent van Nederland zijn? En wat kan jij als consument doen?’ Zo begint de aankondiging van Pakhuis de Zwijger.

De urgentie klinkt duidelijk door, helemaal omdat de belangrijkste spelers uit de Nederlandse cacaosector streven naar volledig duurzame cacaoconsumptie in 2025. (zie Nieuws Rijksoverheid 3/4/2010). Dat is dus welgeteld over 7 jaar!

Om de avond niet geheel in mineur te beginnen, heeft de organisatie een belangrijke troef in handen; chocolade proeven! Caroline Lubbers, chocolade expert en oprichtster van Chocoa laat de 272 mensen in de zaal tegelijk proeven. Karen schrijft op twitter: ‘#eerlijkoverchocola begint goed met een cursus chocolade proeven. Met aandacht en al je zintuigen. Neem ook meteen even de tijd om je af te vragen wie de cacaobonen geteeld heeft.’

Vervolgens houd Karen Kammeraat, de voorzitter van EerlijkWinkelen haar twitterachterban op de hoogte.

Meer lobby voor eerlijke chocolade blijft onverminderd nodig. Lobby vanuit overheid, industrie en consument. De cacaoteelt is, zelfs nu nog, te veel gebaseerd op slecht betaalde arbeidskrachten en soms uitbuiting. Het is hard nodig dat er een eerlijke prijs betaald wordt voor chocolade.

Adriaan de Groot Ruiz van True Price is ook aanwezig en legt uit wat zijn organisatie verstaat onder een eerlijke prijs.

Maar Karen is kritisch.

Kortom, het laatste word over hoe tot ‘eerlijke chocolade’ te komen is nog niet gezegd. Wel zet de trend door dat steeds meer chocolade in reguliere supermarkten fair trade en/of biologisch gecertificeerd zijn. Single origin en bean to bar chocolade zijn nu (nog) te koop in speciaalzaken of natuurvoedingswinkels. Maar voor jou als consument is het in ieder geval steeds makkelijker geworden om te genieten van (h)eerlijke chocolade. Doe dat dan ook!

De hele bijeenkomst kun je terugzien via youtube

Tekst: Elisa Huijsman