Partnerbericht

Met deze 10 tips gaat je smartphone jaren langer mee

De milieu-impact van een smartphone zit ‘m niet in het gebruik, maar vooral in de productie. Voor mobieltjes worden namelijk allerlei zeldzame en kostbare grondstoffen gebruikt. Deze worden vaak onder slechte milieu- en arbeidsomstandigheden gewonnen. Niet bepaald duurzaam dus! Des te meer reden om voortaan langer met je smartphone te doen. Niet alleen beter voor mens en milieu, ook voor je portemonnee.

1. Bescherm je smartphone maximaal

Ook al doe je nog zo zuinig met je telefoon, een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een stevig hoesje bescherm je je smartphone tegen val- en stootschade. Wanneer je kiest voor een zogenoemde ‘backcover’, doe je er verstandig aan ook een screenprotector te gebruiken. Krassen of een gebroken scherm komen namelijk het meest voor. Je kunt ook een bookcase overwegen. Hiermee heb je ook als voordeel dat je er tegelijk wat pasjes en briefgeld in kunt opbergen. Helemaal leuk is zelf een hoesje maken.

2. Vermijd het volledig opladen en ontladen van je telefoon

Je telefoon helemaal op zwart laten gaan voordat je ‘m aan de lader legt, is geen goed idee. Bijna alle smartphones hebben een Lithium-Ion (Li-ion) batterij. Volledige ontlading of oplading (minder dan 20% en meer dan 80%) is voor deze batterijen erg slecht. Wacht daarom niet met opladen tot je telefoon helemaal leeg is en haal de telefoon van de lader voordat die helemaal vol is.

3. Kies voor een kwalitatieve (originele) lader

Je kunt aan goedkopere laders komen dan de originele die bij je smartphone hoort. Alleen sommige van deze laders blijven na 100% toch nog een beetje lading geven. Hierdoor blijft de spanning constant hoog en neemt de capaciteit dus eerder af. Een originele lader is de beste en veiligste keus.

4. Stel je telefoon energiezuinig in

Hoe meer energie je telefoon verbruikt, hoe vaker je moet laden en des te korter deze meegaat. Gelukkig kun je zelf veel doen zodat je telefoon zo min mogelijk energie verbruikt. Zorg daarom dat je instellingen optimaal staan. Het lijkt misschien een klein verschil, maar bij elkaar zorgen ze dat je batterij en dus je telefoon een stuk langer meegaat!

  • Verlaag de helderheid van het scherm. Je kunt kiezen voor ‘automatisch’ of stel deze handmatig lager in.
  • Stel in dat je telefoon snel uitgaat wanneer je deze weglegt.
  • Kies voor een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte. Dit verbruikt minder energie.
  • Gebruik je op een bepaalde locatie geen wifi, bluetooth en gps? Zet deze dan uit.
  • Check het batterijgebruik van applicaties. Sommige apps verbruiken verdacht veel energie. Hier kun je vaak wat aan doen. Apps die je toch niet gebruikt, kun je beter direct verwijderen. Vaak zijn er ook ‘lite-versies’ van een app verkrijgbaar. Deze gebruiken minder opslag en energie.
  • Schakel trillingen uit. Het kan best handig zijn dat je telefoon beweegt zodra er een notificatie binnenkomt. Maar besef wel dat al deze trillingen ook de batterij belasten. Vooral wanneer je de hele dag door berichtjes ontvangt.
  • Luister je graag naar muziek op je smartphone? Doe dit dan via oordopjes in plaats van de speaker. Dit kost een stuk minder energie.
  • Veel smartphones hebben tegenwoordig een energiebesparingsmodus. Hiermee minimaliseer je het batterijverbruik met één druk op de knop.

5. Update en upgrade regelmatig

Fabrikanten zorgen met updates van besturingssystemen voor het oplossen van kleine (onopgemerkte) problemen. Een upgrade voegt onder andere een verbeterd uiterlijk en nieuwe functies toe. Wanneer jij je smartphone voorziet van de laatste updates en upgrades, heb je de meeste zekerheid dat de telefoon en alle apps nog jaren vlekkeloos blijven werken.

6. Houd de behuizing schoon

Ophoping van vuil is een oorzaak van veel defecten zoals een knop of oplaadpoort die het niet meer doet. Zorg daarom dat er zo min mogelijk viezigheid zoals kruimels in de open ruimtes van je telefoon komen. Het helpt al heel veel als je de behuizing en je hoesje elke dag even afneemt met een microvezeldoekje.

7. Leg je telefoon niet in de zon

In de zon of op een andere warme plek gaat de accu van je telefoon snel achteruit. Leg ‘m dus waar mogelijk op een koele plek weg. Vooral wanneer je je telefoon voor een langere tijd niet gebruikt. Het liefst met een halfvolle batterij; je smartphone verliest dan nog minder capaciteit.

8. Kies voor SIM-only

Bij een abonnement mag je na een jaar of twee jaar een nieuwe telefoon uitzoeken. Dit is dan ook wat veel mensen automatisch doen, terwijl de smartphone nog prima mee kan. Mobiele apparaten zijn erg kostbaar voor het milieu en je bankrekening. Dit laatste lijkt niet altijd zo, omdat je het bedrag in maandelijkse termijnen betaalt. Het bespaart veel geld wanneer je kiest voor een SIM-only toestel waar je langer mee doet. Bij veel aanbieders kun je na de afloop van de abonnementsperiode ook kiezen voor lagere maandkosten in plaats van een nieuwe telefoon.

9. Goedkoop is vaak duurkoop

Met een toestel uit een veel lagere prijsklasse kun je ook vaak minder lang doen. De laatste modellen smartphones zijn volledig stof- en zelfs waterdicht. Zo kun je deze na een ongelukje bij het toilet nog steeds gebruiken. Ook heb je met deze toestellen voldoende geheugen en een snelle processor. Wil je toch een goedkopere telefoon? Kies dan voor een tweedehands (refurbished) variant. Deze telefoons worden gerepareerd, grondig schoongemaakt en gecontroleerd zodat ze als nieuw zijn, maar dan voor een iets lagere prijs.

10. Repareren

Een kapotte camera, barst in het scherm of knoppen die niet meer werken? Dit is vrij makkelijk te laten repareren. Misschien valt het zelfs nog wel onder je garantie? Jammergenoeg is het laten repareren niet goedkoop. Dit komt omdat ze natuurlijk liever willen dat je een nieuwe koopt. Maar voor het milieu kun je je telefoon veel beter laten repareren.

Kun je echt niks meer met je Iphone beginnen? Gooi deze dan nooit zomaar in de prullenbak. Vaak kun je voor je oude kapotte telefoon nog een inruilwaarde krijgen. Ook verzamelen goededoelenorganisaties oude toestellen in. Anders kun je terecht bij een speciale inzamelingsbak, de milieustraat of een elektronicawinkel. Hier kan je smartphone gerecycled worden voor hergebruik van kostbare onderdelen.

In dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.