Partnerbericht

Natuurlijke gezichtsverzorging: zijn biologische producten echt beter?

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn niet altijd biologisch, en biologisch is niet per definitie milieuvriendelijker of beter voor je huid. Hoe zit dat? En waarom zou je kiezen voor natuurlijke producten?

De voordelen van natuurlijke gezichtsverzorging

Wie wil nou geen gezonde, stralende huid zonder dat deze dagelijks op de proef wordt gesteld door agressieve chemicaliën of twijfelachtige ingrediënten? Natuurlijke gezichtsverzorging wordt elk jaar steeds populairder, met name omdat deze ingrediënten doorgaans milder zijn voor de huid. Ze geven minder snel kans op overbelasting van de huid, wat kan zorgen voor ontstekingen, roodheid of irritaties.

Denk bij natuurlijke ingrediënten aan de herstellende en anti-bacteriële werking van propolis, kalmerende aloë vera of kamille, voedende oliën als jojoba en beschermende extracten van planten of bessen. Maar ook retinol (vitamine A) en fruitzuren uit natuurlijke bronnen zijn uitstekende alternatieven voor synthetische varianten. Ze kunnen je huid helpen om in balans te komen en de huidbarrière te versterken. En deze natuurlijke beschermingslaag van je huid is nog altijd de beste manier om huidproblemen te voorkomen!

De vicieuze cirkel van agressieve, synthetische producten

Bij veel mensen raakt de huid al snel uit balans bij het gebruik van agressieve, synthetische gezichtsverzorging. Het resultaat? Het onderliggende probleem wordt niet opgelost en je moet steeds meer producten gebruiken om de schade te herstellen. Door te kiezen voor milde, natuurlijke skincare geef je je huid de kans om te herstellen en haar eigen, natuurlijke balans te vinden.

Natuurlijk’ is geen beschermde term

Goed te weten is dat cosmeticamerken het begrip ‘natuurlijk’ zonder concrete onderbouwing mogen gebruiken. Laat je dus niet zomaar verleiden door groene verpakkingen met mooie natuurlijke plaatjes. Wanneer cosmetica uit ten minste 95% natuurlijke ingrediënten bestaat – die geteeld zijn zonder pesticiden, GMO of chemische meststoffen – dan mag het product biologisch genoemd worden. Deze term is dus veel strikter dan ‘natuurlijk’ of ‘ecologisch’.

Een voorbeeld: wist je dat de inhoud van de gemiddelde shampoofles uit 80% water bestaat? En water is een natuurlijk ingrediënt, dus dat maakt het product al snel biologisch. Maar dan vergeten we de impact van plastic verpakkingen op het milieu en de CO₂-uitstoot bij vervoer. Compacte cosmeticaproducten in blokvorm of op basis van poeder hebben, zo bekeken, een veel kleinere ecologische voetafdruk en zijn minstens zo effectief!

Biologische ingrediënten in skincare: schoonheid of schijn?

De algemene gedachte is: “biologisch is beter”! Maar als we dieper graven, hebben sommige natuurlijke of biologische ingrediënten ook een keerzijde. Neem bijvoorbeeld rozenolie. Hoewel dit extract van rozen heerlijk ruikt en als natuurlijk luxe ingrediënt wordt gezien, is de winning ervan niet altijd even groen. Soms komt dit door massateelt met een intensief water- en energiegebruik, of door productie op locaties waar duurzaamheid nog niet vanzelfsprekend is.

Een ander voorbeeld is het gebruik van palmolie in beautyproducten. Alhoewel deze olie natuurlijk is, zijn er veel nadelige milieugevolgen aan de winning ervan. Zoals het verdwijnen van het tropisch regenwoud, bedreiging van wilde diersoorten en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast kunnen natuurlijke olien op basis van planten of kruiden bij sommige mensen een huidreactie geven. Een biologisch product is dus niet automatisch een garantie dat het ‘hypoallergeen’ of ‘milieuvriendelijk’ is.

Schone schoonheid herkennen

Hoe weet je nou of je gezichtsverzorging het milieu niet onnodig belast en tegelijk écht werkt? Let ten eerste altijd op het totaal aan ingrediënten, de werkzame stoffen en eventuele (onnodige) toevoegingen. Want ook al bestaat een product voor het grootste deel uit natuurlijke ingrediënten, met toevoegingen zoals sulfaten, parabenen, synthetisch parfum of microplastics kan het alsnog schadelijk zijn voor je huid of het milieu. Onthoud: het feit dat stoffen door de EU zijn goedgekeurd, betekent niet per se dat ze onschadelijk zijn. Dit geldt al helemaal wanneer je het totaal van deze ingrediënten in al je cosmeticaproducten optelt.

Check de INCI lijst

Een manier om erachter te komen wat je precies op je huid smeert is de INCI-lijst. Dit is een opsomming met internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen die in cosmetica worden verwerkt. Deze ingrediënten staan genoemd op verpakking in aflopende volgorde (behalve stoffen in een concentratie van minder dan 1%, die in elke volgorde kunnen worden vermeld). Allergenen vind je altijd aan het einde van een INCI-lijst.

Duurzame keurmerken

Er zijn verschillende certificeringen die iets zeggen over de duurzaamheid van cosmetica, zoals ECOCERT of de COSMOS standaard. Goed te bedenken is dat deze keurmerken geld kosten. Sommige kleinere producenten kunnen zich dit niet veroorloven, maar dat wil dus niet zeggen dat de producten niet duurzaam zijn.

Kijk verder…

Ten slotte: natuurlijke gezichtsverzorging gaat verder dan alleen de ingrediënten. Neem de tijd om je te verdiepen in de leverancier van het product. Hoe duurzaam is het bedrijf zelf? Wat doen ze om hun milieu-afdruk te verminderen en hoe gaan ze om met de mensen die het product maken? Maar ook hoe wordt het product verpakt en vervoerd?

Betrouwbare en transparante informatie over gezichtsverzorging vind je onder andere op mijncosmetica.nl van de NCV en keurmerkenwijzer.nl van Milieu Centraal.