Toen Patrick Lodiers hoorde dat een bekende filmproducent rondliep met het plan voor een serie over ontwikkelingssamenwerking in Afrika, twijfelde hij geen moment. De tv-en radiopresentator moest en zou hieraan meewerken! Het resultaat, Dominee of Koopman is vanaf donderdag 7 mei wekelijks om 22.20 uur te zien op NPO 2. In deze zesdelige serie maakt hij de balans op van ruim zeventig jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in Afrika. Reizend door het Afrikaanse continent en in gesprekken met vissers, ministers, vrijwilligers, jongeren en zakentycoons probeert hij een complexe vraag te beantwoorden: Is de bevolking geholpen door deze samenwerking of waren ze beter af geweest zonder ons?
Wijze lessen
Lodiers: ‘Toen ik klein was en ik mijn bord niet leeg wilde eten, hoorde ik altijd ‘denk aan de kinderen in Afrika’. We gaven dubbeltjes en kwartjes aan de missiepaters. Ik leerde waarom we eerlijke chocolade moesten eten. Naarmate ik ouder werd, ontwikkelde ik een bijzondere interesse voor ontwikkelingssamenwerking. En dus wilde ik er alles over leren. En wie echt wil leren begint bij de mensen zelf in het boeiende continent Afrika. Hoe hebben zij ontwikkelingssamenwerking ervaren? Het resultaat, deze serie, werd een wijze, inspirerende en soms harde les voor mij.’
Tussen idealisme en wetenschap
Ook Sara Kinsbergen is gefascineerd door de vraag hoe je de wereld verbetert op een manier die wél zoden aan de dijk zet. Kinsbergen voert al meer dan twaalf jaar onderzoek uit naar particuliere initiatieven (PI’s), hun partners en ontwikkelingsprojecten in Nederland, India, Indonesië, Kenia, Ghana en Zuid-Afrika en werkte als expert mee aan Dominee of Koopman. Sinds vorig jaar is zij, in samenwerking met plaatsvervangend hoofdopleider Willem Elbers, hoofdopleider van de Advanced Master in Internationale Development (AMID). Willem is programmaleider van de nieuwe reeks AMID Masterclasses. De rode draad in zijn onderzoek is het thema partnerschap: waarom vinden Nederlandse hulporganisaties het zo moeilijk om controle en macht over te dragen aan lokale organisaties? Net als Patrick hecht Willem veel waarde aan het Shift the power-debat dat gaat over het uit handen geven en overhevelen van macht aan lokale organisaties.
Een leven lang leren
Dominee of Koopman loopt inmiddels bijna ten einde, maar dat betekent niet dat Lodiers met eenvoudige en eenduidige antwoorden weer huiswaarts keert. De werkelijkheid van het internationale ontwikkelingswerk blijkt weerbarstig en complex. Toch blijft hij – ook na de serie – door het thema gegrepen en is het zijn doel geworden om de wereld van internationale samenwerking constructief te ontregelen. Zijn deelname aan de AMID Masterclasses (Start: september 2020) moet hem in die ambitie verder helpen.
Stuur je vraag in!
Wil jij ook meer weten over internationale samenwerking? Ben je benieuwd wat Patrick verwacht van zijn deelname aan de Masterclasses? Of wil je bijvoorbeeld weten hoe machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking kunnen veranderen? Op 9 juni a.s. interviewen Patrick Lodiers, Sara Kinsbergen (AMID) en Willem Elbers (AMID) elkaar over hun visie op internationale ontwikkeling en hun persoonlijke drijfveren om zich hiermee bezig te houden. Dit interview wordt opgenomen en jij kunt nu je vraag insturen. Wie weet zie je het antwoord op jouw vraag terug in een van hun video’s.