Burgerzaken heeft een duurzame impact op de leefomgeving
Werken bij burgerzaken houdt in dat je voor gemeente én burgers werkt. Als medewerker burger- of publiekszaken krijg je te maken met een uitdagende afwisseling. Je werkt met de regels en wetten in relatie tot duurzaamheid. En levert informatievoorziening over hoe je als inwoner van de gemeente hierin een bijdrage kunt leveren.
Je houdt je als gemeenteambtenaar dus aan de ene kant aan regels, wetten en procedures en tegelijkertijd probeer je burgers zo goed mogelijk te helpen en te informeren. Jouw inzet heeft direct impact op de leefomgeving van de gemeente. Of het nou gaat om duurzame energie, circulaire economie of een duurzame samenleving.
Gemeentelijke duurzame maatregelen
Binnen de gemeente zijn er tal van maatregelen die duurzaamheid stimuleren. Denk bijvoorbeeld het toekennen van subsidies of andere financieringen voor het verduurzamen van een woning. Maar ook het creëren van mogelijkheden voor de lokale productie van duurzame energie. Het doel van deze maatregelen is vooral om te voldoen – en actief bij te dragen aan nationale en internationale afspraken zoals het landelijke Energieakkoord en het VN-klimaatakkoord van Parijs.
Opleiding burgerzaken of publiekszaken
Werken bij burger- of publiekszaken vraagt om speciale kennis en vaardigheden. Hiervoor volg je een
opleiding burgerzaken op MBO of HBO niveau. Ook zijn er verschillende trainingen voor meer ervaren medewerkers binnen de overheid. Zo kun je belangrijke vaardigheden verder ontwikkelen, zoals ‘omgaan met agressie’, gesprekstechnieken of dienstverlening. Of specialiseer je bijvoorbeeld in bouwen en wonen of beleidsadviezen.
Opleiding finance en control
Financiële kennis is een vak apart maar tegenwoordig niet meer alleen voorbehouden specialisten op de afdeling financiën. Ook als vakinhoudelijke beleidsmedewerker moet je hierover beschikken. Je moet weten welke financiële aspecten er aan je beleidsvoorstellen zitten en hoe je toegewezen budgetten kunt beheren. Dit is belangrijke kennis aangezien de financiële stroom bij de overheid steeds meer onder de loep komt.
Je komt verder met een opleiding opleiding finance en control waarbij jouw dagelijkse praktijk centraal staat. Of het nou gaat om strategische bedrijfsvoering, verantwoording van begroting, inkoop van zorg, interne controle of (financieel) risicomanagement.
Financiële middelen voor een opleiding
Een opleiding kost geld. Dit kun je zien als een investering die zich uitbetaald in werk- en promotiekansen. Overleg met je werkgever of die bereid is (mee) te betalen aan je opleiding of training. Wil jij een erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding volgen maar heb je hiervoor niet de financiële middelen? Dan kun je gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor je studiekosten. Dit doe je nadat je bent ingeschreven en toegelaten tot een opleiding burgerzaken maar vóórdat de opleiding start.