Partnerbericht

Resveratrol: het goede van rode wijn in een capsule

Het is al een poos bekend: af en toe een glaasje rode wijn drinken, kan absoluut geen kwaad. In de schil van rode druiven stoffen zitten immers fijne stoffen die polyfenolen heten. Een van die polyfenolen is de krachtige antioxidant resveratrol.

Eerst maar eens wat meer vertellen over bovengenoemde polyfenolen. Deze maken deel uit van een grote groep natuurlijke stoffen die we tegenkomen in druiven en veel andere planten. Polyfenolen staan bekend als antioxidanten. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen. Dat zijn weer stoffen die van buitenaf én door het lichaam zelf worden aangemaakt en schade toebrengen aan het celweefsel. In druiven en specifiek in rode wijn zitten veel polyfenolen die dit tegengaan, waaronder één bijzonder exemplaar: resveratrol.

Resveratrol: veelvuldig aanwezig in Japanse duizendknoop

Resveratrol werd in 1939 ontdekt toen de Japanse onderzoeker Takaoka erin slaagde om een polyfenool aan een witte veratrum te onttrekken. Deze plant groeit in de bergen en stond aan de basis van de latere naam resveratrol. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontdekt dat de stof eveneens veelvuldig voorkomt in een bekende Aziatische plant uit de traditionele geneeskunst: de Japanse duizendknoop. Deze plant kan overal kan groeien en neemt in een mum van tijd hele tuinen over. Japanse duizendknoop wordt dan ook veelvuldig ingezet om resveratrol uit te extraheren. Inmiddels weten we dat resveratrol ook voorkomt in chocolade en rode wijn.

De Franse paradox

Naar aanleiding van een studie naar die in het vakblad Gastroenterology is verschenen, trekken de onderzoekers van het King’s College Londen de conclusie dat het aantal darmbacteriën toe zou nemen als je af en toe een glaasje rode wijn opslobbert. Aan de studie naar alcoholgebruik deden duizenden tweelingen mee uit het Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Daarnaast kennen we de ‘Franse paradox’: het gegeven dat Fransen consequent relatief weinig hart- en vaatziekten kennen, terwijl ze grote hoeveelheden verzadigd vet zoals kaas wegspoelen met rode wijn. In veel onderzoeken wordt dit eveneens aan de resveratrol in de wijn gelinkt. Let wel: dit geldt alleen bij een matige inname.

 

Wat is trans-resveratrol?

Feit is dat resveratrol gunstige eigenschappen bezit voor het behoud van gezonde cellen en weefsels in ons lichaam. Daarnaast heeft het dus een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. Resveratrol kent twee isomeren. Trans-resveratrol is er daar eentje van en is bepalend voor de biologische activiteit van resveratrol. Deze stof zit overigens niet alleen in de schil van rode druiven maar ook in diverse andere vruchten en planten.

OPC’s: sterkere antioxidant dan vitamine E en C

Wist je dat er jaarlijks wereldwijd meer dan zeventig miljoen ton druiven wordt geproduceerd? Uit een deel van deze druiven en dan met name de pitten, wordt extract gewonnen. Dit extract zit boordevol flavonoïden. Flavonoïden is een verzamelnaam voor, daar zijn ze weer, een grote groep antioxidanten. Goede stofjes voor het menselijk lichaam dus. Met name druivenpitten bevatten een specifieke groep krachtige antioxidanten die OPC’s (oligomere proanthocyanidines) heten. Helaas willen velen van ons dezer dagen liever pitloze druiven, waarmee de consumptie van deze gunstige OPC’s enorm afneemt. OPC’s zijn vijftig keer sterker als antioxidant dan vitamine E en twintig keer sterker dan vitamine C. Druivenpit extract is goed voor hart en bloedvaten en bevordert de doorbloeding.

Resveratrol in een vegetarische capsule

Nu kunnen we natuurlijk met z’n allen af en toe een glaasje rode wijn drinken en alleen nog maar druiven met pitten eten om veel resveratrol en antioxidante familieleden tot ons te nemen. Dit kan echter ook zonder alcohol in de vorm van resveratrol in een vegetarische capsule. Hierin zijn de trans-resveratrol uit Japanse duizendknoop en het druivenpitextract perfect op elkaar afgestemd. Er is ook een resveratrol supplement te koop met Japanse duizendknoop, olijfbladextract en Andrographis paniculata, ook wel kalmegh genoemd. Olijfbladextract heeft als belangrijke bioactieve stof oleuperine. Het is net als resveratrol goed voor hart en bloedvaten en een antioxidant. Andrographis paniculata is een bitter Ayurvedisch kruid dat al eeuwenlang wordt toegepast in de Aziatische kruidenleer. Het ondersteunt eveneens hart en bloedvaten, ondersteunt het afweersysteem en heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen.

Voor welke vorm van resveratrol je ook kiest, het is altijd belangrijk om op de herkomst te achten. Zijn de druiven (mét pitten) verantwoord geteeld? En hoe zit het met de Japanse duizendknoop en de olijfbomen waarvan de bladeren worden gebruikt? Dezelfde vragen gelden voor voedingssupplementen met deze stoffen. Let dus op bij welke aanbieder je kunt rekenen op ingrediënten die afkomstig zijn uit natuurlijke en verantwoorde teelt. Bij vitaminesperpost.nl hoef je je hier geen zorgen over te maken. Voor alle capsules en softgels wordt met gerenommeerde relaties samengewerkt, die verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen.

Dit artikel van Vitaminesperpost.nl is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.