Gemeenschap met Gelukkige Groentes
““Ik vind het een mooi concept, waarmee je ook naar een andere vorm van economie gaat. Zo kan je als gemeenschap je geld heel lokaal besteden.
Sam’s ambitie: educatie & zelfoogst
“De sociale en duurzame doelstellingen van Gelukkige Groentes zijn:
- Mens en natuur meer met elkaar in verbinding brengen
- Kijken hoe we voedsel kunnen herwaarderen
- Beter omgaan met onze bodem en biodiversiteit
Op dit moment oogst Sam de groentes zelf. Hij zorgt ervoor dat alle kratjes netjes klaar staan voor zijn klanten. Maar dit gaat veranderen, want Sam ziet veel waarde in het concept van een ‘zelfoogsttuin’. Dat betekent dat mensen in de tuin zelf hun eigen groenten mogen uitzoeken en plukken. Zo ontstaat er meer verbinding met het voedsel dat je eet en wordt de tuin tegelijk een sociale plaats.
Van deelnemer naar impactproject
Sam deed in 2017 mee als deelnemer aan het programma van Starters4Communities in Nijmegen: “Ik was destijds echt op zoek naar iets anders. Ik dacht: als ik mee ga doen, kom ik op nieuwe ideeën of in een netwerk, zodat ik een switch kan maken. Als je helemaal in je baan zit, zit je ook in een bubbel. Het was voor mij goed om in een ruimte te zitten met mensen die allemaal het idee hadden dat dingen wel anders konden – én daar ook iets mee wilden.”
Nu doet Sam zelf mee als impactproject bij Starters4Communities! Samen met zijn team zijn ze bezig om het concept van de zelfoogsttuin uit te werken en meer bekendheid te geven aan Gelukkige Groentes. In augustus wordt een open dag georganiseerd. Dan gaat Sam vertellen over zijn plannen, zijn tuin laten zien en ervaren en hoopt vanuit de gemeenschap ideeën en input te krijgen. Met zijn nieuwe klanten gaat hij samen de tuin voor volgend jaar aanleggen.
Meer weten over Gelukkige Groentes? Ga naar de website of volg Gelukkige Groentes op Facebook of Instagram.
Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over het traineeship in sociaal ondernemen in Nijmegen.