De beelden worden muzikaal verwelkomd door het Haarlems Straatorkest en de muziekgroep van Stichting Ghana. Het 40e beeld, een houten zwaluwpaneel, wordt onthuld door wethouder Jan Nieuwenburg en wijkbewoners Stefanie Quehenberger en Jenny de Haan.
De film "Houten Haarlemmers-Stenen Beelden" die deze avond wordt vertoond, geeft een goed beeld van het omvangrijke project. Dik Bol, coördinator van de Stedenband Haarlem-Mutare is initiatiefnemer van het project. Dik: "Dit is een fantastisch voorbeeld van een samenwerkingsproject van Mutarese kunst en Haarlemse wijkopbouw".
Gierzwaluw: symbool voor ontmoeting
De gierzwaluw is gekozen als symbool tussen de twee ontmoetende werelden. Deze vogel broedt in Haarlem en overwintert in Mutare. Het is een trouwe vogel die ieder jaar weer terug komt en in hetzelfde nest broedt. In de gevel van de nieuwbouwwoningen in Spaarnoog zijn hiervoor speciale zwaluwkasten aangebracht. Renee Borgonjen, Nicole de Cock en Debbie Saul kwamen met het idee voor deze metafoor en zijn hier een boek over aan het maken. Grischa Lowinsky, directeur van Elan Wonen is er trots op, dat veertig beelden juist in deze wijk zijn plek hebben gevonden. Grischa: "Het is een aantrekkelijke plek om te wonen, voor 'vogels' van verschillende pluimage. Naar deze interculturele plek wil je altijd weer terug."
Programma
Op het programma van het Spaarnoog Kunstfeest staat ook de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek 'de honderd opdrachtgevers van Subash Taneja', de architect, door Renee Borgonjen (ontwerp Debbie Saul) aan stadsarchitect Joop Slangen, de vertoning van de film '100 opdrachtgevers' en een optreden van een Ghanese dansgroep. Natuurlijk ontbreken de Hollandse hapjes en Ghanese drankjes niet. Al met al een veelomvattend programma.