Daarentegen zijn er nauwelijks plantaardige versies van vis te zien. Waarom niet? Is de structuur en fijne bite moeilijk na te maken of is het zo dat weinig mensen hierop zitten te wachten? Misschien is het zo dat visliefhebbers juist vis eten vanwege de typische smaak of juist vanwege de bijzonder gezonde eigenschappen (hoogwaardig eiwit, Omega-3 vetzuren, ijzer, zink, selenium, jodium en vitamine A, B12 en D3).
Omega-3
Bijna iedereen weet wel dat een vet visje in de 5 van schijf zit, vanwege die belangrijke voedingstoffen. Echter, mensen die hun leven lang bewust geen vis eten, weten doorgaans heel goed welke alternatieve bronnen er zijn om bijv. voldoende gezonde Omega-3 vetten binnen te krijgen. Lijnzaadolie, walnoten, avocado’s en zeewier zijn mooie plantaardige bronnen van de gezonde Omega-3 vetzuren.
Wanneer deze geoefende vegetariërs en veganisten er ruim genoeg van consumeren, (en je verder in goede gezondheid bent), dan wordt dit plantaardige Omega-3 ALA vetzuur in voldoende mate in de visvetzuren Omega-3 EPA en DHA omgezet. Dat is nodig omdat ALA een voorloper is en EPA en DHA de actieve vormen zijn, nodig in allerlei lichaamsprocessen.
Vitamine D
In de praktijk zie je toch vaak dat veel beginnende vegetariërs en veganisten moeite hebben met het onderdeel Goede Vetten. Je kunt jezelf hier nogal te kort doen, aangezien de Omega’s op vele plaatsen in het lichaam hun functie hebben (hersenen, ogen, hart en bloedvaten, hormoonhuishouding, etc.). Geen dierlijke producten eten, betekent ook je vitamine D3 in de gaten houden, zeker in de winter en als je niet regelmatig in de zon vertoeft. Dit is precies de reden dat nogal wat mensen kiezen voor de ouderwetse (maar nu lekkere) Noorse visolie vanwege de combinatie van veel Omega-3 & vitamine D3 op 1 lepel.
Plantaardige visolie
Even terug naar de plantaardige innovaties. Sinds een paar jaar wordt er Omega-3 olie geperst uit gekweekte algen (micro-plantjes). Omdat deze alg (niet te verwarren met spirulina poeder dat geen Omega-3 bevat) het enige plantje is dat Omega-3 DHA maakt, is het voor veganisten de ultieme vervanger van de gezonde vetzuren uit vis. De mens kan zelf ook EPA uit DHA maken, indien nodig.
Als een vegetariër of veganist vroeger zijn vitamine D gehalte wilde opkrikken, moest er teruggevallen worden op de zon of de minder effectieve plantaardige capsules met vitamine D2 uit paddenstoelen. Echter, de meest recente ontwikkeling is dat nu ook het door de huid (o.i.v. de zon) gemaakte vitamine D3 uit plantjes (bepaald soort mos) wordt gewonnen: vegan vitamine D3 dus. Deze plantaardige vitamine D wordt nu gecombineerd met vegan Omega-3 algenolie capsule: 2in1 dus. Je hoeft dus geen aparte vitamine D3 capsules meer te gebruiken.
Innovaties
Voor vitamine D3 bestaan er al een tijdje zelftesten. Wil je nu 100% safe zitten met je Omega-3 of gewoon nieuwsgierig zijn naar je persoonlijke niveau, dan is er tegenwoordig ook de Omega-3 Index test. Hiermee kun je zelf met een priktest je Omega-3 status maar ook je Omega-3 / Omega-6 verhouding checken.