Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft, en toont hiermee dus aan in welk land een product verkregen, geproduceerd of verwerkt is. In Nederland wordt het CvO goedgekeurd en afgegeven – zowel fysiek als digitaal – door de Kamer van Koophandel (KvK), die met behulp van de oorsprongsnormen van de Europese en nationale wetgeving de oorsprong van een product bepaald. Er zijn twee soorten Certificaten van Oorsprong: de non-preferentiële, waarbij het land van oorsprong van het product niet in aanmerking komt voor een bepaalde behandeling, en de preferentiële, waar bepaalde privileges, zoals kortingen op importtarieven, voor het land van oorsprong gelden.
Waarom een Certificaat van Oorsprong?
Er zijn verschillende situaties waarin een klant om een CvO kan vragen. Zo kunnen landen wegens handelspolitieke redenen bepaalde producten weigeren, om zodoende de interne markt en industrie te beschermen. Andere redenen kunnen van politieke aard zijn; zo kan er een boycot op een bepaald land rusten, waardoor producten met een oorsprong uit dit land geweigerd worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld erbarmelijke werkomstandigheden. Ook fiscale redenen kunnen een aanleiding vormen voor het vereisen van een CvO: in veel transnationale handelsovereenkomsten zijn verminderingen of vrijstellingen van invoerrechten opgenomen, wat het voordelig maakt een product met een oorsprong in een bepaald land naar een ander land te exporteren. Er kan in ieder land naar een CvO gevraagd worden, zelfs binnen Nederland. In veel landen in het Midden-Oosten en Afrika is een CvO zelfs standaard verplicht. Ook kunnen aanvullende eisen gesteld worden, zoals legalisatie door de Ambassade of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om na te gaan of in een bepaald geval een CvO verplicht is, kan men terecht op de Market Access Database, waar aan de hand van een productcode de importeisen voor het desbetreffende land gevonden kunnen worden.
Opmaak en richtlijnen
In het verleden is het verscheidene keren voorgevallen dat er gefraudeerd of gesjoemeld werd met Certificaten van Oorsprong, om zodoende blokkades te ontlopen of aanspraak te kunnen maken op bepaalde kortingen of vrijstellingen. Zo kwam in 1998 aan het licht dat tienduizenden, mogelijks zelfs een miljoen paren in China gemaakte schoenen, op de Nederlandse markt werden aangeboden als Vietnamees schoeisel: door de Certificaten van Oorsprong te vervalsen, hoefden er geen importheffingen te worden betaald en waren de daadwerkelijke producenten niet te achterhalen.
Om dit te voorkomen in de toekomst, heeft het CvO een standaard opmaak, mag het CvO alleen door bevoegde drukkerijen worden geprint (in Nederland is dat bijvoorbeeld Beurtvaartadres), en bevat het CvO een keurmerk van de International Chamber of Commerce (ICC) – de zogenaamde CO-Chain. De CO-Chain is een resultaat van richtlijnen voor het opstellen van Certificaten van Oorsprong, de zogenaamde CO Guidelines, en is opgezet in 2006. Door deze internationale richtlijnen ontstaat er minder oponthoud in het bestemmingsland en is de handel efficiënter. Tevens maakt dit keurmerk het mogelijk om documenten te controleren op echtheid. Daarvoor heeft de ICC een website in het leven geroepen waarop, met de verificatiecode, het accreditatienummer en de datum van afgifte van het CvO, documenten getraceerd kunnen worden.
Leveranciersverklaring van Oorsprong
Naast het Certificaat van Oorsprong bestaat er ook nog een Leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële Oorsprong (LvO), niet te verwarren met de Leveranciersverklaring van Preferentiële Oorsprong, die alleen geldt voor een EUR.1-certificaat. Op een LvO geeft de leverancier van een product aan in welk land het desbetreffende product is vervaardigd. Een LvO kun je als bewijsstuk gebruiken om bij de KvK een CvO te krijgen. Er zijn twee soorten LvO’s: een voor eenmalige en een voor herhaalde inkoop.
Bij Zonnestroom Nederland gaan we altijd voor transpiratie & kwaliteit, en maken we gebruik van CO-Chain gecertificeerde zonnepanelen. Zo is de oorsprong van de zonnepanelen eenduidig en zijn ze makkelijk traceerbaar. Wil jij weten wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag hier het gratis adviesrapport-op-maat aan!