Check de technische staat en geschiedenis van de auto
Een goed begin is het halve werk. Vooral als je van plan bent een tweedehands auto te kopen, is het verstandig een kentekencheck te doen. Elk voertuig in Nederland is gekoppeld aan een uniek kenteken. De (actuele) informatie bij dat kenteken wordt beheerd door onder andere de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Door een kentekencheck krijg je waardevolle informatie over de auto. Het is belangrijk dat je auto in een goede staat is, zodat je er zo lang mogelijk mee kunt doen. Naast de technische eigenschappen zie je onder andere het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad, schadeverleden, de kilometerstand en waarde van de auto.
Energielabel van auto’s
Als je besluit een andere auto te kopen, weet je meestal al welke grootteklasse je voorkeur heeft. Met het energielabel zie je in één oogopslag hoe zuinig een auto is ten opzichte van andere auto’s van vergelijkbare grootte. Een auto met energielabel A verbruikt ruim twintig procent minder brandstof dan een auto uit dezelfde grootteklasse met een label C/D. Een auto met energielabel B is iets minder zuinig maar verbruikt nog altijd tien tot twintig procent minder brandstof. Een auto met het energielabel G is het minst zuinig.
Een lager brandstofverbruik is beter voor het milieu. Daarom stimuleert de overheid de aanschaf van zuinige auto´s met belastingvoordelen. Hierbij kun je denken aan aanschafbelasting, wegenbelasting of in het geval van een leaseauto de bijtelling. Bij het bepalen van het belastingvoordeel is de absolute CO2-uitstoot bepalend. Dit vindt je op het energielabel en wordt vastgesteld door een meettest.
Milieubewust autorijden
Milieubewust is het nieuwe autorijden. Wanneer je zuinig rijdt dan scheelt dit voornamelijk in brandstofverbruik. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Niet geheel onbelangrijk met de steeds stijgende brandstofprijzen. Met de onderstaande vier tips is je rijgedrag milieubewust én goedkoper.
1. Houd je snelheid constant en de toerenteller laag
Door de nieuwe 100 km regel rijden we over het algemeen niet meer zo hard. Hoe hoger je snelheid ligt, des te meer brandstof je verbruikt. Daarbij is een constante snelheid ook belangrijk. Elke keer als je van snelheid veranderd, verbruik je extra brandstof. Is het bijvoorbeeld echt nodig steeds in te halen? In de praktijk ben je namelijk niet veel sneller. Schakel ook op tijd naar een volgende versnelling, dit bespaart je veel brandstof.
2. Rem zo min mogelijk
Auto rijden is anticiperen, verminder ruim van tevoren snelheid bij bochten, afslagen en stoplichten. Het beste is de auto zoveel mogelijk uit te laten rollen in een zo hoog mogelijke versnelling. Dit voorkomt ook slijtage. Schakel niet terug tijdens het remmen maar wacht tot je gestopt, of in ieder geval afgeremd bent, voordat je naar een lagere versnelling schakelt.
3. Maak gebruik van de cruise control
Als je auto cruise control heeft, maak er dan ook zeker gebruik van. Het rijdt niet alleen ontspannen het bespaart ook brandstof. De auto houdt automatisch de ingestelde snelheid zo constant mogelijk aan. Hierdoor hoef je minder op het rem- of gaspedaal te trappen. Op veel boordcomputers kun je je actuele brandstofverbruik zien of terug rekenen. Let er eens op en je zult verbaasd zijn over hoeveel brandstof je kunt besparen.
4. Laat de motor niet onnodig draaien
Voor de hand liggend maar het gebeurd nog vaak; een draaiende motor tijdens het wachten. Als je even voor een korte tijd moet wachten kun je prima je motor uitzetten. Bijvoorbeeld als dit langer dan een minuut duurt zoals bij een spoorwegovergang of een open brug. Zo stoot je geen onnodige uitlaatgassen uit. Sommige auto’s hebben een start-stop systeem. Hierbij slaat de motor automatisch af als de auto is stil staat en gaat weer aan bij het intrappen van de koppeling.
Dit artikel is geplaatst in samenwerking met GreenAds.