1. Locatie, locatie, locatie
Cruciaal bij het zonnepanelen laten plaatsen, is de plaats waar ze komen te liggen. De meest voor de hand liggende richting is het zuiden. Deze plek ontvangt de meeste zonuren gedurende de dag. Maar niet iedereen heeft deze ideale richting op het zuiden, of zijn er obstakels zoals schoorstenen of bomen die schaduw kunnen veroorzaken. In dat geval kun je uitwijken naar andere delen van het dak, andere dakvlakken of eventueel zelfs de tuin.
2. Plat dak? Optimaliseer je opstelling
Naast de richting van je zonnepanelen is ook de opstelling van belang. Een oost-westopstelling, waarbij de panelen verdeeld zijn over de oost- en westzijde van het dak, kan een slimme keuze zijn. Vooral bij een plat dak waar meer panelen passen als ze minder schuin liggen. Hoewel deze opstelling minder stroom opwekt op het piekmoment van de dag, zorgt het wel voor een gelijkmatige spreiding van de opbrengst over de hele dag. Dit kan gunstig zijn voor de portemonnee als je veel stroom verbruikt in de ochtend en avonduren. Vooral wanneer de salderingsregeling afgebouwd gaat worden.
3. Houd rekening met obstakels
Obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen kunnen het legplan van je zonnepanelen beïnvloeden. Ze zorgen niet alleen voor schaduw op de panelen, maar kunnen ook voor beperkingen zorgen bij het plaatsen. In sommige gevallen kunnen micro-omvormers of power optimizers uitkomst bieden. Het is belangrijk om hierover advies in te winnen bij een ervaren installateur. Ook mogen panelen niet te dicht bij de rand of de nok liggen.
Een grondige analyse van de beschikbare ruimte en de mogelijke obstakels is essentieel om het maximale uit je zonnepanelen te halen. Een goede installateur houdt rekening met bovenstaande punten bij het legplan.
4. Kies voor de juiste technologie
Er zijn tegenwoordig verschillende technologieën voor zonnepanelen, met elk met hun eigen voor- en nadelen. Vroeger werden zonnepanelen altijd ´op´ het dak gemonteerd, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor ingebouwde panelen. Deze zogenoemde indakpanelen worden geïntegreerd in het dakoppervlak. Dit kan een overweging zijn wanneer je dak gerenoveerd wordt bij nieuwbouw. Indakpanelen zien er mooier uit, maar over het algemeen presteren ze iets minder goed vanwege de beperkte ventilatie. Bovendien is het bij dit soort technologie voor de veiligheid extra belangrijk dat passende elektrische aansluitingen worden gebruikt.
5. Let op hoge temperaturen van de panelen
Het klinkt tegenstrijdig, want zonnepanelen houden van licht, maar niet van hitte. Het is daarom belangrijk te letten op de temperatuurcoëfficiënt. Deze term geeft het voltage van een zonnepaneel aan bij een bepaalde temperatuur. Panelen met een lagere temperatuurcoëfficiënt presteren beter bij hoge temperaturen, wat vooral belangrijk kan zijn tijdens warme zomerdagen.
6. Elektrische voorzieningen
Naast de installatie van de zonnepanelen zelf, moeten ook de elektrische voorzieningen meegenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van het plaatsen van een extra groep in de meterkast om de stroom van de zonnepanelen veilig te verwerken. Daarbij heeft randapparatuur, zoals de omvormer en bekabeling, invloed op de kwaliteit van je zonnepanelen. Bezuinig hier dus vooral niet op en laat de beoordeling door een ervaren installateur doen. Dit voorkomt een hoop gedoe en teleurstelling achteraf.
7. Vergelijk offertes grondig en kies voor een betrouwbare installateur
Je kunt het beste minimaal drie verschillende offertes opvragen. Let hierbij niet alleen op de prijs maar ook op het legplan, de opbrengst per paneel, garanties en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Goedkoop is in dit geval meestal duurkoop.
Check of de installatie door het bedrijf zelf wordt gedaan of dat ze extern uitbesteden. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het eventueel uitvoeren van reparaties en vervanging van onderdelen? Let ook op een omschrijving van alle werkzaamheden, van start tot schoonmaak. Kijk naar eerdere ervaringen van klanten en de aanwezigheid van eventuele certificaten. Zo heeft Solar-Box.nl bijvoorbeeld onder meer het “InstallQ” keurmerk (voorheen Zonnekeur) en zijn ze “SEI erkend zonnestroom installateur’’.
Het installeren van zonnepanelen is een investering die zichzelf op de lange termijn kan terugverdienen, maar het is belangrijk om alle overwegingen mee te nemen. Met de juiste planning, technologie en installateur kun je straks genieten van een duurzame energievoorziening die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van GreenAds.