Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Het lichtknopje uitdoen wanneer je de kamer verlaat of een paar minuten korter warm douchen: het lijken van die onbeduidende dingen. Maar alles bij elkaar opgeteld zijn juist die kleine handelingen de moeite waard om op te letten. De redactie van PowerSwitch nam vijf besparingstips onder de loep waar je wellicht nog niet eerder aan gedacht hebt: van thermoskan tot
standby-killer.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat je met deze tips tot zo’n 135 euro per jaar kunt besparen. Deze kostenindicatie gaat uit van een gemiddeld gebruik en een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh (prijspeil 2018).
1. Zet tv en andere apparaten helemaal uit
Moderne televisies hebben tegenwoordig geen aan- en uitknop meer. Ze staan dag en nacht stand-by, zodat je met één druk op de afstandsbediening kunt intunen bij je favoriete programma. Handig is het wel, maar stand-by staan betekent sluipverbruik. Daarom kun je de televisie beter helemaal uitzetten. Omdat deze functie niet meer standaard op de tv of afstandsbediening zit, moet je de stekker wel even zelf uit het stopcontact trekken.
“
Gebruik een stand-by killer om de stroom op je tv helemaal uit te schakelen
Of gebruik een
stand-by killer, een soort stopcontact met knop om de stroom op je tv helemaal uit te schakelen. Een gewone stekkerdoos met aan- en uitknop volstaat natuurlijk ook. Je kunt hier ook andere huishoudelijke sluipverbruikers op aansluiten, zoals modems, printers of de digitale ontvanger van je tv of computer.
Al deze apparaten samen (tv, modem, stereo, decoder) helemaal uitzetten bespaart jaarlijks 150 tot 300 kWh = 30 tot 60 euro.
2. Laat je was aan de lijn drogen
Oké. Deze tip is misschien niet helemaal nieuws onder de zon. Maar door de droger minder te gebruiken, kun je aardig wat besparen, zoveel zelfs dat we het toch noemen. De wasdroger is een van de grootste energieslurpers in huis. Dat terwijl de zon en de wind de was aan de waslijn gratis drogen. Als je wasgoed in de buitenlucht laat drogen, ruikt het bovendien heerlijk fris.
Als je de helft van al je was aan de waslijn laat drogen in plaats van in de droger, bespaar je jaarlijks 145 kWh = 30 euro.
3. Doe je thee in een thermoskan
Zet je de waterkoker telkens aan voor een enkel kopje thee? Zonde. Je verbruikt veel meer energie dan wanneer je eenmalig een grotere hoeveelheid water kookt en die warm houdt in een thermoskan waar je meerdere koppen thee uit kunt schenken. Besparing: 68 kWh per jaar = 15 euro
Kokendwaterkranen gebruiken overigens meestal nog meer energie dan waterkokers.
Als je koffie in een thermoskan schenkt en het niet op het warmhoudplaatje laat staan, win je nog eens 3 euro extra per jaar.
4. Gebruik een laptop, geen desktop
Hoewel veel mensen op een laptop werken, is ook de desktop nog steeds een handige machine om bijvoorbeeld zware bestanden te downloaden. Maar zo’n bakbeest vreet energie als je hem aan hebt staan. Een laptop verbruikt minder dan de helft van alle stroom die een computer gebruikt.
Besparing is 145 kWh per jaar = 30 euro
“
De stekker van je batterij uit het stopcontact laten, levert geen direct energiewinst op
De stekker van je batterij uit het stopcontact laten, levert volgens Milieu Centraal geen directe energiewinst op, omdat de laptop stopt met laden zodra de batterij vol is. Wel is het goed voor de duur van moderne lithium-ion batterijen om te zorgen dat-ie niet helemaal leeg is voordat je hem aan de stroom legt. De batterij constant helemaal vol hebben, is ook geen goed idee. Ergens tussen 80 en 20 procent batterij is het beste, dan gaat-ie langer mee (dit in tegenstelling tot oudere batterijen die je wel beter helemaal leeg kon laten lopen).
5. Plaats een timer op je elektrische boiler
Douchen of baden doe je meestal ’s ochtends of ’s avonds. Zonde dus om de elektrische boiler de hele dag te verwarmen. Door een tijdschakelaar op je boiler te plaatsen bepaal je zelf op welke uren je warm water hebt en wanneer je boiler verwarmt. Wil je toch buiten de ingestelde uren een warme douche nemen? Geen probleem. Je hebt altijd nog een volle boilertank met warm water achter de hand die binnen de laatste klokuren zijn opgewarmd.
Milieu Centraal kon de winst van deze actie helaas niet berekenen.
De simpele conclusie: als je dagelijkse bezigheden als theezetten en tv-kijken een beetje zuinig aanpakt, kun je al gauw zo’n 135 euro op je energierekening besparen.
Slurpers
Andere grootverbruikers in huis zijn het tropisch aquarium (900 kWh = 180 euro), het waterbed (750 kWh = 150 euro) en de ‘Amerikaanse koelkast’ (500 kWh = 100 euro).
Ook een tv met groot lcd-scherm (485 kWh = bijna 100 euro) en een ingebouwde airco (160 tot 430 kWh = 30 tot 85 euro) scoren slecht, concludeert Milieu Centraal, dat een lijstje maakte met de grootste energieverbruikers. Mocht het deze dagen warm zijn in huis: laat de airco (mocht je die hebben) uit en houd tegen de felle zon simpelweg de gordijnen wat langer dicht.