De Nederlandse overheid heeft miljarden gereserveerd om de komende jaren kolencentrales om te bouwen tot biomassacentrales. Volgens de EASAC is deze transitie echter schadelijk voor het klimaat en een slechte besteding van publiek geld.
“Meer dan de helft van de groene energie die in Nederland wordt opgewekt, komt van biomassa
Allereerst: wat is biomassa?
Biomassa kan van alles zijn: van snoeiafval tot rioolslib, van speciaal geteelde maïs, tot oud frituurvet. De gemene deler van alle biomassa is dat het ooit geleefd heeft (vandaar het ‘bio’ voorvoegsel); het is organische stof. Daar zitten verschillende voordelen aan:
Voordeel 1: Biomassa kan aangroeien, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen
“Met een beetje groene vingers groeit biomassa gewoon weer aan; het raakt nooit op
Dat brengt ons meteen bij:
Voordeel 2: biomassa onttrekt CO2 aan de atmosfeer (en laat het vervolgens weer los, dat wel)
Biomassa is onderdeel van de ‘korte koolstofcyclus’. Dat betekent dat de planten CO2 aan de atmosfeer onttrekken om te kunnen groeien. Die koolstof komt vervolgens wel weer vrij als we biomassa verbranden (of, in sommige gevallen, vergisten), maar netto verandert er weinig. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen waarbij tonnen CO2 vrijkomen die al miljoenen jaren veilig lagen opgeslagen in de aardkorst.
“Planten onttrekken koolstof aan de atmosfeer en laten het bij de verbranding ervan weer los. Netto verandert er weinig.
Maar eerst nog wat meer voordelen:
Voordeel 3: je maakt energie van iets wat je anders zou weggooien
De biomassa die sinds eind vorig jaar gesubsidieerd wordt bijgestookt in kolencentrales, bestaat vooral uit houtpellets. Dat zijn een soort geperste korrels die zouden worden gemaakt uit verhakseld ‘top- en takhout’. In tegenstelling tot boomstammen kan je daarvan namelijk helemaal niks maken; het is het afval van de bosbouw.
Ook hier zit een nadeel aan, maar de voordelen zijn nog niet op:
Voordeel 4: biomassa kan helpen bossen te beschermen
Het klinkt paradoxaal, maar door de bijstook en daardoor de handel in biomassa te stimuleren, worden bossen meer waard. Die waarde betekent dat mensen meer geneigd zijn om bossen te beschermen.
“Door bossen meer waard te maken, zullen boseigenaars meer geneigd zijn om het bos te beschermen. Dat is althans de theorie.
Maar om vast een voorschot te nemen op het lijstje nadelen: de prikkel om simpelweg bomen om te hakken en ze te verkopen is natuurlijk ook aanwezig.
Voordeel 5: biomassa vormt de basis van de biobased economy
Van biomassa kan je nog veel meer maken dan alleen energie. Brandstoffen (voor auto’s bijvoorbeeld) en gebruiksartikelen (dingen van plastic, bijvoorbeeld) die nu afhankelijk zijn van petrochemische industrie, zouden kunnen worden vervangen door een variant van biologische oorsprong. Door de energievraag met biomassa te beantwoorden, hopen experts de sector te ontwikkelen waardoor we makkelijker kunnen overschakelen op de zogenaamde ‘biobased economy’.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand